fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Nije rekonstrukcija Vlade ako ode jedan ministar

Krivokapić: Nije rekonstrukcija Vlade ako ode jedan ministar

Podgorica, (MINA) – Skupština će o smjeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića raspravljati kada za to dođe vrijeme, saopštio je premier Zdravko Krivokapić, navodeći da se ne radi o rekonstrukcija Vlade ako ode jedan ministar.

Krivokapić je to rekao u odgovoru na pitanje predsjednika Socijaldemokrata (SD), Ivana Brajovića kada očekuje da će biti realizovan predlog za razrješenje Leposavića, s obzirom da ga je uputio 6. aprila.

“Da li je u pitanju samo vaš potez kojim želite da smirite ogorčenost i nezadovoljstvo koje su izazvali nastupi vašeg člana Vlade i u Crnoj Gori i van nje, ili je na djelu otvoreno iskazivanje nezadovoljstva zbog vašeg predloga od strane onih političkih subjekata koji su vas izabrali za predsjednika Vlade?”, upitao je Brajović Krivokapića.

Brajović je kazao da će on i poslanici SD-a glasati za razrješenje Leposavića kad to dođe na dnevni red.

On je rekao da je Leposavić značajno doprinio Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

“Još da odradi Temeljni ugovor, i on može da ide sa ovog mjesta kao junak najkonzervativnijih pristalica i vaših birača”, naveo je Brajović.

Krivokapić je, u odgovoru, zamolio Brajovića da se ne bavi malicioznim pretpostavkama.

“Nijesam dvoličan, to sam uputio potpuno jasno i precizno, onako kako ste pročitali. Nijesam kalkulant, ne interesuje me ni plus ni minus, ni da li će to biti povod da neko u ovom parlamentu traži povjerenje Vladi”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da se ne treba baviti temama prije vremena, i da se ne plaši “nikakvog raspeća” jer ništa loše nije uradio.

Kako je istakao, kao premijer koji rukovodi Vladom odgovorno, ima i ustavno i zakonsko pravo da predloži smjenu člana Vlade čijim radom nije zadovoljan.

„U svom radu neću robovati očekivanjima ni vladajuće većine, ni opozicije“, poručio je Krivokapić.

On je kazao da za svoj rad prije svega odgovara građanima.

„I učiniću sve da na rad ove Vlade budu ponosni i građani koji su glasali za promjene i ozdravljenje Crne Gore, kao i oni koji su podržavali ili i danas podržavaju smijenjeni sistem čije je ime samo proceduralno bilo Vlada, a suštisnki, to vidimo svakodnevno, korupcija Crne Gore“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da Vlada radi odlučno i punim kapacitetom, na promjenama koje su, kako je rekao, vidljive i koje će biti sve vidljivije građanima Crne Gore.

Krivokapić je pitao i zašto nema Zakona o Vladi.

“U tom Zakonu o Vladi, priča o razrješenju koju vi sada postavljate je bespredmetna. Zato što se ostavka definiše tako da taj koji je rezriješen i dalje ostaje da radi”, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje šta je snažnije, ostavka ili razrješenje.

Krivokapić je dodao i da su 30 godina imali šansu da naprave Zakon o parlamentu i Zakon o Vladi.

“Neko želi da ovu Vladu prikaže lošom pred međunarodnom zajednicom. Ko je taj, pokazaće vrijeme”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da ova Vlada ne bi trajala da nema naroda.

“Ovo je pravi dokaz direktne demokratije, jer bi vi do sada našli modus kako da ostvarite većinu, kao ranije u Nikšiću ili u Budvi. Napokon je Crna Gora oslobođena, a vi u tom oslobođenju treba da saučestvujete”, poručio je Krivokapić.

On je istakao da nije rekonstrukcija Vlade ako ode jedan ministar.

“Bila je dugo vremena praksa da smo imali ministre koji su razriješeni, a neko drugi je koordinirao tom oblašću. Budućnost je vrlo nepredvidiva na našim prostorima. Da li mogu da se dese razne varijante, sve je moguće, ali ipak treba da znamo da sve ovo vodi narod”, naveo je Krivokapić.

Brajović je rekao da su, računajući da može doći do odugovlačenja prilikom smjene Leposavića, svih 40 poslanika opozicije uputili Interpelaciju za pretresanje pitanja o vođenju politike Vlade u oblasti pravosuđa i ljudskih prava.

“Biće i Zakon o Skupštini i Zakon o Vladi. Kad ste prisutni u ovom domu, onda ste neko ko odgovara na pitanja poslanika, građani su birali poslanike, a poslanici vas. Ono što je važno je kakav će biti vaš odnos kad se ovdje bude izjašnjavalo o Leposaviću”, kazao je Brajović.

On je rekao da u postupcima Krivokapića nema ništa ni od pomirenja ni od transparentnosti.

“Tenzije i podjele u Crnoj Gori nikada nijesu bile veće nego danas”, ocijenio je Brajović.

On je, govoreći o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), rekao da je on tajan, ali svakako organizovan.

“Ko radi na njemu, ko učestvuje u pregovaranju? Jedino što mogu da vidim je da očigledno rade oni koji ga pišu, a to je SPC”, naveo je Brajović.

On je kazao da, iako ne zna šta u njemu piše, zna da je ugovor s konstrukcionom greškom.

“Jer ne postoje dvije strane ugovaranja, samo jedna, to je SPC”, rekao je Brajović.

Najčitanije