fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Neću podnijeti ostavku na mjesto premijera

Krivokapić: Neću podnijeti ostavku na mjesto premijera

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da neće podnijeti ostavku na tu funkciju i pozvao je poslanike da iniciraju njegovu smjenu.

On je to rekao novinarima u holu Skupštine nakon što je napustio zasijedanje na kome se raspravlja o njegovoj inicijativi za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog njegovih stavova o Srebrenici.

Krivokapić je rekao je da je “za ove scenarije” znao prije više od mjesec.

“Uopšte nijesam vjerovao da se to može desiti. Zato sam u svim nastupima vrlo jasno komentarisao da neću dati ostavku. Put je jasan, možete tražiti povjerenje Vladi ili možete ići na nove izbore”, poručio je Krivokapić.

On je kazao da je možda došlo vrijeme da Crna Gora bira najbolji put.

„Jedini put koji Crnu Goru može povesti u izvjesniju budućnost je ono što rade žrtve, a to su članovi Vlade, na čijem sam ja, sticajem okolnosti, čelu“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je pozivan na dijalog.

„Kakav dijalog kad sam stalno ucijenjen?”, upitao je Krivokapić.

On je naveo da, šta god se krene da se uradi, ne valja, i istakao da je to krenulo u trenutku izglasavanja Vlade.

„Zar to nije političko licemjerje“, upitao je Krivokapić.

On je kazao da neko treba da pokaže šta želi i da ubijedi narod, koji trpi zbog neusvajanja budžeta, zbog neusvajanja brojnih zakona koji su u pripremi.

„Naša vizija je budućnost Crne Gore, imamo je vidljivu kao dan, samo je pitanje zašto neko pravi opstrukciju, kome ta opstrukcija donosi dobro“, rekao je Krivokapić.

On je ocijenio da ta opstrukcija ne donosi dobro nijednom građaninu, bez obzira šta je po nacionalnosti i profesiji.

„Moramo svi da se zapitamo da li Crna Gora treba da ide u budućnost“, poručio je Krivokapić.

On je kazao da ga ne interesuju priče o demokratiji “u kojim, ako se jedna strana ne prikloni tome, onda vi sa njima ne sarađujete.”

Krivokapić je naveo da ne sarađuje ni sa kim i da se ni sa kim nije dogovarao.

„Ja sam predložio ono što je potpuno prirodno, da tražim povjerenje jednog ministra, po Ustavu sam ispoštovao proceduru“, rekao je Krivokapić.

On je kritikovao i Ustav jer, kako je kazao, misli da u drugim ustavima postoji drugačiji način rješavanja tog problema.

Na pitanje zašto nije sačekao Skupštinu za imenovanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), Krivokapić je rekao da je to uradio zato što je to još jedna opstrukcija.

„Mi smo blagovremeno uputili zahtjev prema Skupštini da dostavi svoje mišljenje“, kazao je Krivokapić.

On je istakao da je direktor ANB-a čovjek svih građana i da je to što ga je on predložio drugo pitanje.

„On treba da radi u interesu svih nas, ne mene kao premijera, ne bilo koje partije“, poručio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, ako se ne izgradi sistem koji funkcioniše na svakom koraku, „hoćemo li da nastavimo kao što je do sada bilo da imamo zarobljenu državu“.

„Mi je polako oslobađamo i ova sloboda se vidi na svakom koraku, pa i diskusije, bez obzira kako su zgodne meni ili nekom drugom“, kazao je Krivokapić.

Upitan zašto je Vlada dala agremane za dio ambasadora bez saglasnosti predsjednika države Mila Đukanovića, Krivokapić je rekao da su uradili sve što je do njih.

On je naveo da su dva puta obavili konsultacije, da je to stav koji nije nigdje napisan i naglasio da su željeli da pokažu dobru volju.

„Da prodiskutujemo o onim kandidatima koji su po nama karijerne buduće diplomate“, dodao je Krivokapić.

On je kazao da je u Briselu sreo Petra Markovića koji je pristao da bude crnogorski ambasador u Briselu.

„On zbog dva komentara koja je imao na račun predsjednika nije uvažen“, rekao je Krivokapić.

On je ocijenio da je isti slučaj i sa Filipom Ivanovićem, koji je predložen za Vatikan.

Krivokapić je dodao da je Milka Tadić Mijović odbijena za ambasadorku u Vašingtonu, samo zbog toga što je u Monitoru „ponekad ili češće“ markirala probleme koji se vežu za prethodnu vlast.

On je rekao da je u pitanju opstrukcija.

„Sada pokušavaju da lobiranjem unize ugled i ove Vlade i ove vlasti, kako bi na taj način umanjili efekte našeg budućeg djelovanja“, kazao je Krivokapić.

Najčitanije