fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić na čelu Savjeta za borbu protiv koronavirusa

Krivokapić na čelu Savjeta za borbu protiv koronavirusa

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić obavljaće funkciju predsjednika Savjeta za borbu protiv koronavirusa, saopšteno je iz Vlade.

Tu funkciju do sada je obavljala ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, koja je, kako su kazali iz Vlade, imenovana za zamjenicu predsjednika Savjeta.

“Proširen je i sastav Savjeta novim članovima, ministrima nadležnim za poslove poljoprivrede, unutrašnjih i vanjskih poslova”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je zbog potrebe osmišljavanja, predlaganja i donošenja najcjelishodnijih protivepidemioloških mjera, Vlada donijela Odluku o izmjenama odluke o obrazovanju Savjeta za sprovođenje aktivnosti na iskorjenjivanju zarazne bolesti izazvane koronavirusom.

“Tom odlukom, u cilju sveobuhvatnije analize epidemiološke situacije u Crnoj Gori i razmatranja predloženih mjera i njihovog uticaja na zdravlje građana i ukupni ekonomski i privredni ambijent, pristupilo se reorganizaciji i povećanju broja članova Savjeta”, dodaje se u saopštenju.

Vlada je usvojila informaciju o razmatranju izvještaja, podataka, informacija i predloga epidemioloških mjera za odstranjivanje i sprječavanje zarazne bolesti izazvane koronavirusom.

U informaciji se navodi da su trenutna epidemiološka situacija i efekti do sada propisanih mjera bili predmet razmatranja Savjeta za borbu protiv koronavirusa, na sjednici koja je održana 15. marta.

“Savjet je, uz uvažvanje epidemiološke situacije i nastojanja zdravstvenog resora, predložio i izrazio očekivanje da se u propisivanju mjera, zabrana i ograničenja nađe prava mjera između zaštite zdravlja i održavanja ekonomske stabilnosti, kroz omogućavanje rada privrednih subjekata”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je istaknuto da je potrebno napraviti plan vakcinacije, sa proširenjem kapaciteta za vakcinaciju i povećanje obuhvata vakcinacijom.

“I izraženo očekivanje da do 15. juna godine bude vakcinisano 35 odsto građana, uz proširivanje bolničkih kapaciteta”, kaže se u saopštenju.

Vlada je donijela odluku o obrazovanju Savjeta za reformu javne uprave, kojom je određen djelokrug, način rada i sastav članova Savjeta na čijem čelu će biti predsjednik Vlade.

Kako su rekli, zadaci Savjeta su da prati sprovođenje Strategije reforme javne uprave sa pratećim akcionim planovima i programom upravljanja javnim finansijama, obezbjeđuje javnost i transparetnost procesa reforme javne uprave.

“Kao i da prati prioritete, dinamiku i rokove realizacije mjera i aktivnosti čiji su nosioci državni organi, organi državne uprave i lokalne samouprave i ocjenjuje postignute rezultate u ostvarenju ciljeva reforme”, naveli su iz Vlade.

U diskusiji je naglašeno da je krajnji cilj reforme da se obezbijedi visoki kvalitet usluge građanima, stvaranje javne uprave koja će doprinijeti ekonomskoj stabilnosti, povećanju kvaliteta života i konkuretnosti privredne, a ujedno i ispunjavanje uslova za članstvo u Evropskoj uniji.

“Da bi se to postiglo u punom kapacitetu, u sastav Savjeta uključeni su predstavnici ključnih organa koji su nosici reformskih aktivnosti, predstavnici civilnog sektora, Zajednice opština i akademske zajednice, čime se postiže opšti konzesus da je refoma opšteprihvaćena”, dodaje se u saopštenju.

U skladu sa novom organizacijom državne uprave, Vlada je donijela Odluku o izmjenama odluke o obrazovanju Savjeta za informacionu bezbjednost, u cilju obezbjeđivanja kontinuiranog rada tog radnog tijela.

Vlada je donijela uredbu o načinu sprovođenja nabavki za vojno-diplomatske predstavnike i jedinice Vojske Crne Gore (VCG) u međunarodnim snagama i mirovnim misijama.

Kako je saopšteno, predlogom uredbe propisuje se način sprovođenja nabavki roba i usluga čija je procijenjena vrijednost manja od 40 hiljada EUR, odnosno nabavki radova čija je procijenjena vrijednost manja od 100 hiljada EUR, kao i izvještavanje o sprovedenim nabavkama.

Navodi se da je propisano da naručilac (vojno-diplomatski predstavnik ili komandant jedinice VCG u međunarodnim snagama ili mirovnoj misiji), sprovodi nabavku pribavljanjem tri ponude i, u zavisnosti od vrste nabavke, pregovara ili prihvata predračun/profakturu, fiskalni račun ili ugovor.

“U slučaju da ne postoji tržišna konkurencija iz tehničkih razloga, ili je predmet nabavke umjetničko djelo, kancelarijski materijal ili usluge keteringa, kao i u slučaju izuzetne hitnosti nabavke, propisano je da naručilac može pribaviti cijenu ili ponudu od jednog ponuđača”, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije