fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Izjava ogolila inicijatora tenzija

Krivokapić: Izjava ogolila inicijatora tenzija

Podgorica, (MINA) – Izjava predsjednika Mila Đukanovića o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog (MCP) Joanikija potpuno je ogolila inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori, ocijenio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je reagovao na izjavu Đukanovića da je intronizaciji Joanikija na Cetinju dat neprimjereno veliki značaj u državi koja je multivjerska, sekularna i evropska, i da se nada da će njegov apel da se ustoličenje Joanikija održi van Cetinja “čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže”.

Krivokapić je kazao da je apsolutno pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da ustoličenje mitropolita obavi u vjekovnom sjedištu svoje Mitropolije na Cetinju.

“Država će obezbjediti sve neophodne uslove da SPC kao najdominantija vjerska zajednica u Crnoj Gori po broju svojih vjernika, ostvari svoje Ustavom zagarantovano parvo”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, gdje će toga dana biti Đukanović, najmanje je važno.

“Ali važno je pozvati ga da prestane da izaziva i podgrijava sukobe, podjele i tenzije, i to sve, očigledno, sa ciljem da spriječi ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje”, poručio je Krivokapić.

On je kazao da Đukanović, kao predsjednik Crne Gore “mora već jednom” da nauči je da štiti Ustav Crne Gore i ustavnu vjersku slobodu SPC da ustoličenje obavi onamo gdje, kako je rekao, ima svako pravo da ga obavi, na Cetinju.

“I da jednom stane u zaštitu vjerske slobode Crkve koju je, dok je njegova partija bila na vlasti, do beskraja proganjao, a koja ga je dobro naučila šta znači biti slobodan i ustavan”, navodi se u reagovanju Krivokapića.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije