fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić i Sekulović nijesu došli na kontrolno saslušanje

Krivokapić i Sekulović nijesu došli na kontrolno saslušanje

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović nijesu došli na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, koji je trebalo da obavi njihovo kontrolno saslušanje u vezi sa aktivnostima Uprave policije.

Kako se navodi u sazivu sjednice, tema saslušanja Krivokapića i Sekulovića je “nezakonito upravljanje aktivnostima Uprave policije i ugrožavanje njene političke i ideološke neutralnosti i operativne nezavisnosti”.

Predsjednik Odbora Milan Knežević saopštio je da ga je Krivokapić dopisom obavijestio da neće doći na sjednicu jer, kako je naveo, odluka Odbora o njegovom kontrolnom saslušanju nije utemeljena na Ustavu, Zakonu, niti na Poslovniku Skupštine, pa ga stoga ni na koji način ne obavezuje.

Krivokapić je u dopisu naveo da su odluka da se sprovode njegovo kontrolno saslušanje i poziv potpuno neosnovani.

On je ocijenio da sama formulacija naziva tačke dnevnog reda, koja sadrži odrednicu „nezakonito“ predstavlja prejudiciranje ishoda kontrolnog saslušanja, pa se postavlja pitanje svrsishodnosti rasprave o nečemu o čemu je Odbor već zauzeo kvalitativni stav.

U dopisu Sekulovića navodi se da je u saznanju da Krivokapić neće prisustvovati sjednici Odbora.

„Ukoliko naša saznanja nijesu tačna, ja sam na raspolaganju, odnosno u kratkom vremenskom roku ću doći na sjednicu Odbora“, piše u dopisu Sekulovića.

Knežević je kazao da smatra da se ponavlja nezakonito ponašanje Krivokapića, koji, kako je rekao, izbjegavajući obaveze i dužnosti pokušava da derogira značaj Odbora i Skupština.

„Ali se plašim da u značajnoj mjeri derogira svoju funkciju, što ovih dana potvrđuje eskalacija društveno – političke krize“, naveo je Knežević.

On je rekao da se prva tačka dnevnog reda, odnosno kontrolno saslušanje Krivokapića i Sekulovića, odgađa dok se ne steknu uslovi.

„Sigurno neću odustati od toga da premijer poštuje Ustav i zakone, dok je još ovo malo na toj poziciji“, kazao je Knežević.

On je rekao da će se, kada dođe do promjena u tužilaštvu, shodno zakonu, obratiti tužilačkim instancama za tumačenje o neodazivanju premijera na sjednice Odbora.

„Ne želim u ovom trenutku da to činim, pošto bih sigurno bio optužen da sarađujem sa Milivojem Katnićem u degradiranju pozicije i autoriteta Krivokapića“, naveo je Knežević.

Na sjednici Odbora biće održano kontrolno saslušanje ministarke odbrane Olivere Injac o eventualnim zloupotrebama prilikom konkursa za odlazak kadeta na vojne akademije u inostranstvu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije