fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić i Sekulović insistiraće na rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića

Krivokapić i Sekulović insistiraće na rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori se do sada nije moglo govoriti o slobodi medija zbog svih napada na novinare koji su profesionalno obavljali svoj posao, a nerasvijetljeno ubistvo glavnog i odgovornog urednika „Dana” Duška Jovanovića predstavlja veliku mrlju za cijelo društvo.

To je povodom Dana novinara Crne Gore, 23. januara, kazao za „Dan” predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. ispred redakcije „Dana”.

Krivokapić je kazao da će Vlada insistirati da se rasvijetle svi slučajevi napada na novinare

“Sloboda medija jedan je od prioriteta ove Vlade, koja će raditi na poboljšanju ambijenta u kom mediji u Crnoj Gori djeluju. Zato je ovaj datum važan da se podsjetimo koliko su slobodni mediji važni za nas kao građane ove države”, kazao je Krivokapić.

On je naveo da se ne mogu zaboraviti ni druga nedjela protiv novinara, među kojima je i napad na Oliveru Lakić.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je ocijenio da postoji utemeljena zabrinutost u pogledu slobode izražavanja i medijskog ambijenta, u kojem su zabilježeni određeni pomaci u istragama slučajeva napada na imovinu medija, dok ostaju
nerasvijetljeni najteži napadi na novinare, prije svega ubistvo Jovanovića.

Sekulović je za „Dan” kazao da takvo zapažanje za crnogorske institucije ne može i ne smije biti predmet pregovaranja, jer sloboda govora i nezavisnost medija su jedan od glavnih pokazatelja
demokratskog društva i države koja počiva na vladavini prava.

“Sistem mora u potpunosti zaštititi bezbjednost novinara i efikasno i efektivno reagovati na napade na njihov tjelesni i profesionalni integritet. Dan novinara dočekujemo u atmosferi koja bi trebalo biti mnogo povoljnija”, kazao je Sekulović.

Najčitanije