fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić dostavio Skupštini predlog za razrješenje Leposavića

Krivokapić dostavio Skupštini predlog za razrješenje Leposavića

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić dostavio je Skupštini predlog za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Krivokapić je u obrazloženju naveo da je javno djelovanje Leposavića, od izbora na funkciju ministra do dana podnošenja predloga za njegovo razrješenje, u velikoj mjeri odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i sporazuma potpisanog u septembru prošle godine.

U obrazloženju predloga podsjeća se da je sporazum, koji su 8. septembra prošle godine potpisali lideri koalicija Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, predstavljao programski osnov za nove Vlade.

Navodi se da je u njemu, pored ostalog, predviđeno da će nova demokratska vlast odgovorno sprovoditi međunarodno preuzete obaveze, potpuno i posvećeno realizovati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU).

„U tom smislu, uvažavanje odluka međunarodnih sudskih institucija od suštinske je važnosti za prihvatanje osnovnih civilizacijskih postulata na kojima se zasniva EU“, naveo je Krivokapić u obrazloženju predloga.

Navodi se da je Leposavić, odgovarajući na poslaničko pitanje u Skupštini, relativizovao odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u kojima se tragični događaji u Srebrenici pravno kvalifikuju kao djelo genocida.

“Takvim činom se doprinosi rastu međuetničkih tenzija u Crnoj Gori, naročito u odnosu na pojedine manjinske narode, što je nedopustivo, jer se radi o ministru koji je bio dužan da se stara o unapređenju njihovog položaja u crnogorskom društvu”, ocijenio je Krivokapić.

Kako je naveo, takvim činom se narušava obaveza proistekla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU kojim se Crna Gora obavezala na punu saradnju sa Međunarodnim krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

U obrazloženju predloga za razrješenje Leposavića dodaje se da se na taj način iskazuje nepoštovanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici i Deklaracije o njenom prihvatanju, koju je 2009. prihvatila Skupština, kao i ugrožava međunarodni ugled države i same Vlade.

Krivokapić je kazao da Vlada, čiji je on predsjednik, ne pretenduje da sudi o događajima koji su se odigrali dvije i po decenije prije njenog konstituisanja.

Ističe se da su osnovne ideje, afirmisane ekspozeom mandatara prilikom izbora Vlade, sveopšte pomirenje u društvu, okrenutost ka budućnosti i afirmacija zakonitosti u radu javnopravnih organa.

„Za očekivati je bilo da politička partija, koja je dovela do ekonomskog sloma Crnu Goru i bila aktivni sudionik ratnih događaja 90-ih, ima potrebu da, u nedostatku bilo kakve progresivne ideje, nastoji da generiše stalni društveni sukob“, rekao je Krivokapić.

On je poručio da je neopravdano da bilo koji od ministara prihvata takav javni diskurs.

“Ne ulazeći u lično mišljenje koje Leposavić ima o ratnim događajima u bivšoj Jugoslaviji, smatram da postoji objektivna odgovornost za takvo njegovo činjenje i da je bio dužan da, kao ministar zadužen za oblast pravde i manjinskih prava, iskaže poseban senzibiltet u odnosu na pravosnažne sudske odluke i osjećanja manjinskih naroda u Crnoj Gori”, naveo je Krivokapić.

Najčitanije

ambasador

Kineski Tajvan

Autorski tekst ambasadora Kine u Crnoj Gori, Fan Kuna Kada je riječ o kineskom ostrvu...