fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Dogovorili smo se brzo i jednostavno

Krivokapić: Dogovorili smo se brzo i jednostavno

Podgorica, (MINA) – Nova koaliciona vlast dogovorena je brzo i jednostavno, kazao je lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić, ističući da je ekspertska vlada najbolje rješenje za Crnu Goru.

“Rukovodili smo se glasom naroda, a ne glasom politike. Ništa ne može da bude važnije od ovog sporazuma”, rekao je Krivokapić u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti.

Odgovarajući na pitanje da li je koalicija dogovorena, on je naveo da su se dogovorili vrlo brzo i jednostavno.

Krivokapić je ponovio da je u ovom trenutku najbolje rješenje za Crnu Goru ekspertska vlada, u kojoj treba da budu kompetentni i časni ljudi.

“Najbolji treba da bude premijer”, kazao je Krivokapić.

On je istakao da kriterijumi moraju da budu jasni.

“Mislim da ćemo za sat vremena znati ko zadovoljava kriterijume. Svaka politička kalkulacija u ovom trenutku nije dobronajmjerna. Znam da je već počela igra ima li mene tu. To je najgora kombinatorika Crne Gore”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da ne želi da bilo kog čovjeka izgube u ovom trenutku.

Komentarišući izjavu predsjednika Pokreta za promjene (PZP) Nebojše Medojevića koji je, kako su prenijeli određeni mediji, kazao da nije za ekspertsku Vladu, Krivokapić je naveo da je Medojević bio politički hrabar i da je iznosio mnoga imena i afere.

“Ubijeđen sam da će Medojević shvatiti da krećemo jednom promjenom”, rekao je Krivokapić.

Kako je dodao, PZP valjda treba da bude za promjene i da napokon “ugledamo ono svjetlo u tunelu i da ćemo napraviti Crnu Goru da bude najbolje mjesto za život građana”, prenosi portal Vijesti.

“Znam sigurno da je Medojević eksplozivan, pa kad svoju narav suzbije da će svi biti u redu. On je političar koji će znati što je najbolje za građane Crne Gore. On želi da vidi drugačiju Crnu Goru, bolju i prosperitetniju “, kazao je Krivokapić.

Govoreći o ponudi manjinskim partijama da uđu u novu vlast, on je naveo da je ruka koju pružaju nacionalnim manjinama istinska.

“I nećemo trgovati, kao što je Demokratska partija socijalista (DPS) često trgovala”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da svako ima pravo izbora i najavio da će uputiti poziv svim nacionalnim strankama da se sastanu i razgovaraju.

“Nemoguća je misija praviti bilo šta što se tiče NATO-a. Mi ćemo insistirati na tome da demokratski procesi budu suštinski i da svaki građanin osjeti duh tih promjena”, kazao je Krivokapić, govoreći o spoljnoj polici države.

Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić kazao je da nema promjene spoljnopolitičkog kursa i da su spremni da sprovedu sve reforme.

“Cilj nam je da uvedemo Crnu Goru u Evropsku uniju”, poručio je Bečić.

On je rekao da sa međunarodnom zajednicom imaju intenzivnu komunikaciju.

“Ohrabrujuće su djelovale naše poruke na smirivanje situacije u zemlji. Građani su glasali za promjene, jer nakon 30 godina imamo smjenu vlasti”, kazao je Bečić.

On je istakao da pripadnici manjinskih naroda treba da budu dio svake vlasti.

Govoreći o izboru vrhovnog državnog tužioca, Bečić je naveo da on treba da se izabere sa tri petine, odnosno 49 poslanika.

“To sad više ne zavisi od DPS-a. Imaju druge partije, matematika pokazuje da se može bez DPS-a”, rekao je Bečić.

On je dodao da je borba protiv kriminala i korupcije sudbonosna za državu.

“Svi stručni i moralno nesporni ne moraju da brinu. Nema lova na vještice, osvete, ali svi koji pokušavaju da spasavaju one koji su politička prošlost će odgovarati za svoja djela”, poručio je Bečić.

Lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović kazao je da je želja građana za promjenama mnogo veća od broja mandata u parlamentu.

“Đukanović je od nedjelje veće postao nebitna ličnost što je mnogo dobro za Crnu Goru. Moguće da će pokušati neke opstrukcije. Bilo bi dobro da poslije formiranja vlade Đukanović poslije par mjeseci podnese ostavku i raspišemo predsjedničke izbore”, rekao je Abazović.

On je kazao da se vrlo brzo treba očekivati mandatar.

Abazović je pohvalio stavove Krivokapića i poručio da nova vlada treba da se ponaša “suprotno od stare”.

“Čeka nas teška jesen i zima u ekonomskom slislu”, rekao je Abazović.

On je poručio da se moraju “upregnuti svi da bismo uspjeli”.

Abazović je kazao da su dva zakona koje treba odmah donijeti zakon o porijeklu imovine i o lustraciji.

“Već su spremni. Za one za koje ne može da se dokaže imovina, moraće da idu pred nadležne organe. Bahaćenja kao u Crnoj Gori nema nigdje”, rekao je Abazović.

Govoreći o incidentima koji se dešavaju posljednjih dana, on je naveo da mu je drago što su jednoglasno osudili napade.

“Nema potreba za podizanjem tenzija, jedino to odgovara odlazećem režimu. Da je dio opozicije htio da profitira od nacionalizma, to bi radili prije izbora. Ovo samo odgovara režimu”, rekao je Abazović.

On je kazao da su pripadnici Bošnjačkog naroda u Pljevljima bili uplašeni.

“Garantujemo da će biti samo bolje i da ćemo učiniti sve da se svi osjećaju sigurno. Mi smo na ovim izborima pobijedili 90. DPS su 90. U Pljevljima sam vidio rukopis policije i optužujem ih za dešavanja u Pljevljima”, rekao je Abazović.

On je pozvao građane da budu mirni i dostojanstveni.

“Moj savjet građanima. Pitam moje Ulcinjane i Albance koliko je vas otišlo zbog prosrpske opozicije, a koliko zbog politike DPS-a. Čekaju nas ekonomski izazovi, pozivam vrh DPS-a da ne pokušavaju na incidentima da gurnu Crnu Goru u ponor”, naveo je Abazović.

Najčitanije