fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić da smijeni direktoricu MONSTAT-a

Krivokapić da smijeni direktoricu MONSTAT-a

Podgorica, (MINA) – MONSTAT svojim odnosom prema popisu dokazuje da nije dorastao tom zadatku, kazali su iz Socijalističke narodne partije (SNP) i zatražili od premijera Zdravka Krivokapića da smijeni direktoricu te Uprave Gordanu Radojević.

Poslanik SNP-a Dragan Vukić kazao je da je očigledno da je Radojević „partijski vojnik bivše vlasti“, jer se, kako kaže, jedino bivša vlast buni protiv organizovanja popisa stanovništva ove godine.

„Kako smo i navikli u ovoj našoj državi, javnost iz medija saznaje da će popis stanovništva, koji po svim propisima i zakonima treba da se održi ove, ipak biti sproveden do kraja godine“, rekao je Vukić.

On je kazao da je SNP zabrinut što se u tako veliki i važan projekat ulazi bez plana aktivnosti koji je neophodan da bi se popis stanovništva sproveo onako kako treba.

„Glavni izvođač radova MONSTAT, svojim odnosom prema popisu dokazuje da nije dorastao zadatku jer, prije svega, nije pripremljen plan aktivnosti u skladu sa zakonom i budžetskim sredstvima, tj. MONSTAT nije pripremio ono što se podrazumijeva“, kazao je Vukić.

Prema njegovim riječima, MONSTAT je bio dužan da već pripremi sve procesne radnje za održavanje popisa jer je ovo „popisna godina“ a proces je budžetiran.

“Iz tih razloga, SNP traži od premijera Krivokapića da smijeni direktoricu MONSTAT-a Gordanu Radojević, koja je očigledno partijski vojnik bivše vlasti, jer jedino se bivša vlast buni protiv organizovanja popisa stanovništva ove godine”, poručio je Vukić.

On je kazao da bivšoj vlasti održavanje popisa ove godine ne odgovara iz mnogo razloga.

„Pa bi, kako su, navikli da izmanipulišu i odlože popis na neko vrijeme“, dodao je Vukić.

Prema njegovim riječima, ne treba javnost podsjećati na rezultate istraživanja MONSTAT-a po kojima je za četvoročlano domaćinstvo dovoljno da troši dnevno po osobi 2,2 EUR za hranu.

„To je bilo u ono vrijeme kada je Milo Đukanović saopštavao da je gorivo luksuz a stopa nezaposlenosti bila nikad veća. Sve ovo dokazuje koliko je ova institucija bila pod uticajem bivše vlasti i sužila im za manipulisanje građanima po potrebi“, rekao je Vukić.

Da bi se popis stanovništva sproveo valjano, neophodno je, kako je naveo Vukić, uključiti ozbiljne i profesionalne ljude kako bi se poštovale zakonske obaveze i evropski standardi.

Vukić je rekao da nakon usvajanja plana aktivnosti, neophodno formirati radna tijela i grupe za pripremu, organizaciju i sprovođenje popisa.

„Takođe, neophodna je izrada obrazaca, uputstava za popisivanje, izrada softvera za unos podataka, izbor popisivača, instrukcije za popisivače, organizacija za prikupljanje popisnih rezultata“, kazao je Vukić.

On je poručio da se sve to ne može sprovesti sa „isluženim kadrovima DPS-a“ čiji je jedini cilj, kako kaže, da nanesu što veću štetu državi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...