fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić čestitao Dan novinara: Mediji imaju važnu ulogu u društvu

Krivokapić čestitao Dan novinara: Mediji imaju važnu ulogu u društvu


Podgorica, (MINA) – Mediji imaju važnu ulogu u društvu, kreirajući moć i snažan uticaj na razvoj demokratije, liberalizma, emancipacije, inkluzivnosti, pluralizma kao i na ukupan napredak države, ocijenio je premijer Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je čestitao Dan novinara Crne Gore koji se obilježava povodom 23. januara 1871. godine kada je izašao prvi broj lista Crnogorac.

“U danu kada obilježavamo značajan jubilej, 150 godina novinarstva u Crnoj Gori, odajemo posebno priznanje poslenicima javne riječi, koji su bili i ostali, hrabri učesnici i hroničari svih istorijskih vrtloga i bura”, navodi se u čestitki Krivokapića.

On je ocijenio da mediji imaju neosporno važnu ulogu u društvu, kreirajući moć i snažan uticaj na razvoj demokratije, liberalizma, emancipacije, inkluzivnosti, pluralizma, kao i na ukupan napredak države.

“Ozbiljnost društvenih iskušenja u kojima se nalazimo i naš odgovoran odnos prema tim zbivanjima, obavezuju nas da u svojoj medijskoj sferi prepoznamo medije i novinare koji savjesno obavljaju svoju misiju, ali i one koji zloupotrebljavaju zakonom zagarantovan slobodan medijski prostor”, smatra Krivokapić.

On je poručio da Vlada želi da svaki novinar ponaosob odgovorno nosi slobodu koja mu se jemči i čuva je neukaljanom profesionalnom čašću i etikom.

Krivokapić je kazao da je obaveza i namjera Vlade da, sa ostalim društvenim subjektima, aktivno učestvuje u obezbjeđivanju uslova za nesmetano obavljanje novinarske profesije.

“U tom smislu, uvijek ćemo imati na umu novinarke i novinare, a naše neponovljive sugrađane i sugrađanke, koji su podnijeli žrtve veće od samoga života i koji su se ugradili u ono što danas možemo nazvati, hrabro, nepotkupljivo, tačno i neprocjenjivo crnogorsko novinarstvo”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da će Vlada imati na umu i sve okolnosti pod kojima su se zločini nad novinarima i njihovom riječju dešavali i da će uložiti sve napore da takav društveno – politički i životni kontekst nikada više ne uhvati svoje korijene i zagospodari našim sudbinama.

“Uvjeravam sve djelatnike javne riječi da je politika Vlade evropska agenda, te da ćemo predano raditi na unapređenju ambijenta za slobodan i nesmetan rad medija”, kazao je Krivokapić.

On je ocijenio da je sloboda i depolitizacija svih profesija, navodeći da danas posebno ističe novinarsku, jedan je od ključnih ciljeva i preduslov zdravog društva.

Najčitanije