fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivična prijava zbog ekološkog incidenta

Krivična prijava zbog ekološkog incidenta

Podgorica, (MINA) – Uprava policije podnijela je krivičnu prijavu protiv Termoelektrane (TE) Pljevlja i četiri odgovorna fizička lica, zbog ekološkog incidenta i pomora ribe u rijekama Vezišnica i Ćehotina.

Kako se navodi, oni su osumnjičeni za zagađenje životne sredine i nepreduzimanje mjera zaštite životne sredine, kada je došlo do ekološkog incidenta i pomora ribe.

Navodi se da su službenici Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta u saradnju sa službenicima CB Pljevlja, a u koordinaciji i po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevaljima, preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Dodaje se da su prikupljeni dokazi koji ukazuju na sumnju da su preduzeće EPCG – TE Pljevlja i odgovorni u tom privrednom društvu počinili krivična djela zagađenje životne sredine i krivična djela nepreduzimanje mjera zaštite životne sredine.

Krivična prijava je podnijeta protiv EP– AD Nikšić – Termoelektrana (TE) Pljevlja, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo zagađenje životne sredine.

Krivične prijave su podnijete i protiv V.Š, izvršnog direktora TE Pljevlja, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo zagađenje životne sredine i krivično djelo nepreduzimanje mjera zaštite životne sredine, kao i protiv D.B, rukovodioca Sektora za operativnu kontrolu i planiranje u TE Pljevlja

„Krivična prijava podnijeta je i protiv R.D, smjenskog inžinjera u TE Pljevlja, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo zagađenje životne sredine i protiv S.V, stručnog lica za zaštitu životne sredine u TE Pljevlja, zbog istog djela“, kaže se u saopštenju.

Policijski službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta došli su do činjenica koje ukazuju na sumnju da su navedene osobe počinile krivična djela koja im se stavljaju na teret.

„Rukovalac bager stanice, po prethodno dobijenom usmenom nalogu od R.D – smjenskog inžinjera, a u skladu sa usmenim instrukcijama rukovodioca D.B, sa kojima je bio upoznat izvršni direktor TE Pljevlja V.Š, otvorio je drenažni ventil koji se nalazi van kruga TE Pljevlja u cilju izlivanja otpadnih voda iz sistema TE Pljevlja u rijeku Vezišnica, što je izazvalo ekološki incident i pomor ribe u pomenutoj rijeci i rijeci Ćehotina“, pojasnili su iz Uprave.

Kako se navodi, s obzirom da postoji sumnja da su zaposleni u EPCG – TE Pljevlja radnje opisane u krivičnoj prijavi sprovodili i ranije, policija i tužilaštvo preduzimaju dalje mjere i radnje u okviru ovog predmeta.

Najčitanije