fbpx
NaslovnicaCrna GoraKriminal oštetio državu za 36,4 miliona EUR

Kriminal oštetio državu za 36,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Budžet Crne Gore je, kriminalnim aktivnostima, prošle godine oštećen za oko 36,4 miliona EUR, što je znatno više u odnosnu na 2019. godinu, navodi se u izvještaju Uprave policije.

Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije nadležnim državnim tužilaštvima podnio je 181 krivičnu prijavu i dopunu krivične prijave kojima je procesuirano 446 fizičkih i 116 pravnih lica, prenose Vikend novine.

U izvještaju se ističe da je podnesenim krivičnim prijavama obuhvaćena materijalna šteta koja se procjenjuje na oko 76 miliona EUR, koja je za oko 44 miliona EUR veća u odnosu štetu iz 2019. godine.

“Od ovog iznosa, pričinjena šteta budžetu Crne Gore procjenjuje se na oko 36,4 miliona EUR (2019. godine 16,1 miliona), dok šteta za pravna lica iznosi oko 39,6 miliona EUR (2019. godine -15,8 miliona), što je u oba slučaja, značajno više u odnosu na štetu iz 2019. godine”, navodi se u izvještaju.

Prošle godine je, kako se dodaje, procesuirano osam odsto više osoba nego 2019. godine.

Od ukupnog broja podnijetih prijava Specijalnom državnom tužilaštvu, koje je nadležno za gonjenje učinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala bez obzira na visinu propisane kazne, visoke korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina, podnijeto je 76, a u 2019. godine 39 krivičnih prijava i dopuna krivičnih prijava.

U izvještaju se navodi da je rasvijetljeno 11 krivičnih dijela sa najvišim stepenom opasnosti
Kako se ističe, najveći bezbjednosni izazov u prethodnoj godini bio je nastavak višegodišnjeg sukoba članova suprotstavljenih organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori i izvršenje teških krivičnih djela protiv života i tijela, koja su posljedica njihovih međusobnih sukoba.

Ističe se da su službenici Sektora u saradnji sa drugim organizacionim jedinicama Uprave policije, efikasnim aktivnostima rasvijetlili značajan broj krivičnih djela koja se dovode u vezu sa djelovanjem organizovanih kriminalnih grupa i lica povezanih sa njima, 19 teških krivičnih djela protiv života i tijela i pet protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine.

“Od toga broja rasvijetljeno je 11 krivičnih djela sa najvišim stepenom društvene opasnosti koja su posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa, ili 83 odsto više nego 2019. godine”, piše u izvještaju.

Među tim djelima je, kako se navodi, sedam krivičnih djela izvršenih tokom prošle godine od kojih su dva kvalifikovana kao teško ubistvo, dva kao teško ubistvo u pokušaju, tri kao ubistvo u pokušaju, kao i četiri krivična djela kvalifikovana kao teško ubistvo u pokušaju, koja su ostala nerasvijetljena prethodnih godina.

Kada su u pitanju aktivnosti u oblasti borbe protiv krijumčarenja droga, spriječeno je krijumčarenje i zaplijenjeno oko osam tona kokaina.

U izvještaju se navodi da je sprovođeno još sedam kriminalističkih istraživanja na međunarodnom nivou, i deset istraživanja na nacionalnom nivou.

“Realizacijom jednog broja ovih istraživanja, tokom spriječeno je krijumčarenje i zaplijenjeno ukupno 10 tona i 683 kilograma opojne droge u čijoj je zapljeni učestvovao Sektor, što je višestruko više od cjelokupne količine zaplijenjene opojne droge na nivou Uprave policije u 2019. godini (2,4 tone)”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je u Crnoj Gori spriječeno krijumčarenje i zaplijenjeno 2.637 kilograma marihuane kao i 12 kilograma heroina koji je zaplijenjen u saradnji sa policijom Sjeverne Makedonije.

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...