fbpx
NaslovnicaCrna GoraKotorska vlast ima viziju i sposobnost da je realizuje

Kotorska vlast ima viziju i sposobnost da je realizuje

Podgorica, (MINA) – Kotorska vlast, sastavljena dobrim dijelom od mladih ljudi, pokazala je da ima viziju i operativne sposobnosti kako da je pretvori u vrijednost za građane, ocijenio je premijer Duško Marković tokom posjete toj opštini.

On je u razgovoru sa opštinskim rukovodstvom kazao da je Kotor brzo uspio da nadoknadi dio zaostajanja do kojeg je, kako je naveo, došlo za vrijeme prethodne vlasti.

„Grad je slobodno je prodisao i vratio se na pozicije naših temeljnih vrijednosti zajedničkog suživota i antifašizma“, rekao je Marković.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, pružio lokalnom rukovodstvu punu podršku Vlade na nastavku valorizacije turističkih resursa i realizaciji razvojnih projekata i komunalne infrastrukture.

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović detaljno je predstavio premijeru projekte na kojima radi lokalna samouprava.

Riječ je, kako je naveo, o grantu od devet miliona EUR za radove na kanalizacionom sistemu otpadnih voda u Perastu i Risnu, gradnji novog cjevovoda vrijednog više od tri miliona EUR za Muo, Prčanj i Stoliv, preuzimanju nakon deset godina pregovora Vaterpolo-plivačkog kluba „Primorac“.

Aprcović je kazao da se radi i na valorizaciji Starog zatvora njegovim pretvaranjem u umjetnički Hab, u saradnji sa Ministarstvom kulture, kao i na digitalizaciji bioskopa, u saradnji sa istim resorom i Filmskim centrom Crne Gore.

Na sastanku su, kako je saopšteno, detaljno analizirani svi projekti u gradu, pri čemu je Marković poseban akcenat stavio na završetak bazena, sportsko-rekreativni centar, pitanje otpadnih voda u Perastu i Risnu i projekat žičare Kotor – Lovćen.

O toj žičari se, kako je kazao, pričalo decenijama, kao što se pričalo i o Đalovića pećini.

„Mi smo u tri godine pokrenuli taj projekat. Tamo je već pušten u saobraćaj put, rade se vizitoring centar i bazna stanica. Tako želim i da počne realizacija projekta žičare i da te dvije buduće turističke atrakcije budu povezane kroz zajedničku ponudu“, kazao je Marković.

On je razgovarao i sa čelnim ljudima kotorskog zdravstva o zdravstvenom sistemu Crne Gore, posebno Kotora.

Direktori Opšte bolnce Davor Kumburović, Bolnice „Vaso Ćukovič“ u Risnu Vlado Popović, Specijalne bolnice za psihijatriju Peđa Abramović i Doma zdravlja Igor Kumburović ocijenili su da su se crnogorski zdravstveni sistem i država u cjelini kvalitetno i odgovorno suočili sa pandemijom koronavirusa.

Na sastanku su, kako je saopšteno, razmotrene različite potrebe kotorskog zdravstvenog sistema.

„S tim u vezi, predsjednik Vlade je ukazao na značajno povećanje sredstava koja se iz budžeta izdvajaju za zdravstvo – povećanje više od 50 miliona EUR u tri godine, kao i da je Vlada bila izdašna u osavremenjavanju zdravstvenih ustanova i finansiranju dalje edukacije medicinskog kadra“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Marković iskazao spremnost da Vlada u saradnji sa Opštinom Kotor i medicinskim ustanovama u gradu preduzme dalje korake na unapređenju kotorskog zdravstva.

S tim u vezi, na sastanku je bilo riječi i o konkretnim rješenjima da Vlada i Opština Kotor zajedničkim ulaganjima obezbijede stambeni prostor za medicinske radnike u Kotoru..

„Naš cilj je da da zadržimo kvalitetne ljudske resurse i omogućimo im da ostanu u Crnoj Gori“, poručio je Marković.

Najčitanije