fbpx
NaslovnicaCrna GoraKostić: Nedvosmisleno kršenje zakona i zakonskih propisa

Kostić: Nedvosmisleno kršenje zakona i zakonskih propisa

Nikšić, (MINA) – U postupku protiv episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika nedvosmisleno su kršeni zakon i zakonski propisi, kazao je advokat Sava Kostić.

On je na konferenciji za novinare Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) rekao da je Zakon kršen, počev od uručenja poziva do donošenja rješenja o njihovom zadržavanju u policiji zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 287 Krivičnog zakonika Crne Gore.

„Taj akt nije pravno valjan, jer ne sadrži nijedan bitan element na osnovu koga bi se mogla donijeti takva odluka”, rekao je Kostić.

Prema njegovim riječima, najviše zabrinjavajuće je što je Tužilaštvo svoju odluku baziralo na paušalnim tvrdnjama, a osnov za zadržavanje je opasnost od ponavljanja krivičnog djela.

On je kazao da ne treba biti advokat, niti pravnik, već samo elementrano pismen i imati zdrav razum da se shvati da se ne može ponoviti to krivično djelo u datom trenutku i situaciji, jer je Dan Svetog Vasilija 12. maj jedan datum u godini i niko, pa ni episkop, ne može vratiti vrijeme unazad sve i da hoće.

Kostić je, govoreći o pozivu za saslušanje u policiji, naveo da nijedan zakon ne poznaje da se moraju javiti odmah i da nije bilo potrebe za privođenjem.

On je rekao da su vladika i sveštenici prilikom dolaska u Centar bezbjednosti (CB) Nikšić smješteni u prostoriju koja nije zadovoljavala uslove u skladu sa aktuelnim privremenim mjerama.

„Za pritvorski osnov veoma je bitno da se primjenjuje na lica koja su ranije osuđivana“, rekao je Kostić i podsjetio da vladika i sveštenici nijesu ranije osuđivani.

Govoreći o odbijanju žalbe advokata, Kostić je naveo da sudija za istragu Osnovnog suda u Nikšiću nije cijenio navode branilaca i ustvrdio da on ne pravi razliku između osnova sumnje i osnovane sumnje, što je „zabrinjavajuće“.

On je ocijenio da ne postoje bića krivičnog djela koje se vladici i sveštenicima stavljaju na teret i ocijenio da se gledalo da se zadovolji forma, ne vodeći računa o stvarnim objektivnim okolnstima i činjenicama.

Kostić je kazao da su zbog „nezakonitog postupanja nadležnog Tužilaštva i pristrasnog i neprofesionalnog rada postupajućih tužilaca“ podnijeli danas predlog za njihovo izuzeće, zbog čega je planirano saslušanje svjedoka prekinuto do odluke Višeg državnog tužilaštva o takvom zahtjevu branilaca.

Advokat Vera Mijanović istakla je da su Joanikije i sveštenici mogu biti saslušani po sat u Policiji i Tužilaštvu, ali to nije urađeno, što je kod branilaca „probudilo sumnju da se ovdje čeka neka instrukcija i da tužioci neće moći samostalno da odlučuju u ovim predmetima”.

Član pravnog savjeta Mitropolije advokat Dragan Šoć kazao je da je zadržavanje vladike Joanikija i sveštenstva jedan u nizu dokaza sunovrata pravnog sistema u Crnoj Gori.

„Kao pravniku veoma mi je žao što su pojedini ljudi, koji su dio pravnog sistema, pristali da budu puke sluge političkih naredbi i koji su pristali da svoju profesiju i dignitet ponize i bace. Taj krst će morati sami da ponesu, imenom i prezimenom, i nijedno ime ne smije biti neiskazano, ko god da je prekršio zakletvu da će zakon sprovodi savjesno i nepristrasno“, rekao je Šoć.

On je ocijenio da je epidemija koronavirusa iskorišćena kao alibi za dodatni pritisak na Crkvu i ustvrdio da je zadržavanje vladika i sveštenstva u policiji nastavak borbe koju „vlast vodi protiv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koju predstavljaju MCP i eparhije“.

Šoć je kazao da vladika i sveštenici u narednih nekoliko sati moraju biti pušteni, ili da im se odredi pritvor.

“Ako odredi pritvor, sudija je prekršio i zakon i odluke Vrhovnog i Ustavnog suda i odluke Suda u Strazburu”, ocijenio je Šoć.

Protojerej Miodrag Todorović saopštio je da je obišao vladiku i sveštenike i ocijenio da borave u neadekvatnim uslovima u podrumskim prostorijama policije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je ocijenio da su aktuelni događaji borba protiv pravoslavlja i Pravoslavne crkve, kao i bezuspješni pokušaj zastrašivanja naroda.

“Pokušava da se uništi jedini organizam koji je sačuvao jedinstvo ovog naroda, kako god se ko deklarisao“, rekao je mitropolit Amfilohije.

Protojerej stavrofor MCP Velibor Džomić rekao je da se prvi put u novijoj istoriji dogodilo hapšenje sveštenika.

„Bitno je da se zna da sve ono što se događa sa Joanikijem i sveštencima predstavlja zloupotrebu prava i gaženje svakog temelja pravne sigurnosti“, rekao je Džomić.

Najčitanije