fbpx
NaslovnicaCrna GoraKoprivica: Očekuje se uzavrela politička scena

Koprivica: Očekuje se uzavrela politička scena

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori se očekuje uzavrela politička scena i predizborna kampanja, kao i dublje nacionalne i vjerske podjele, ocijenio je nezavisni novinar Veseljko Koprivica.

“Kriza izazvana koronavirusom imaće negativan uticaj na crnogorsku ekonomiju, zbog čega će nastati mnogi problemi”, rekao je Koprivica agenciji MINA.

On je ocijenio da će koronavirus posebno negativno uticati na turizam, jednu od glavnih privrednih grana, zbog čega će doći do pada standarda, novog zaduživanja, rasta nezaposlenosti i siromaštva.

“To će svakako još više iskoristiti prosrpski orijentisana opozicija koja odavno pravi haos u državi, tako da je realno očekivati uzavrelu političku scenu i predizbornu kampanju, još dublje nacionalne i vjerske podjele, koje, kako se uvjeravamo ovih dana, vatreno forsira Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, uz jaku logistiku iz Srbije”, rekao je Koprivica.

Komentarišući uticaj krize na međunarodne odnose u regionu, on je rekao da je poznato da, poslije svih političkih, ekonomskih i drugih kriza, jačaju desnica, nacionalizam i razni konflikti između država.

“Pošto toga već imamo na pretek u našem regionu, onda je logično da će protagonisti takvih retrogradnih pojava iskoristiti ovu pandemiju da taj trend raste do neslućenih granica. Zbog toga će biti usporene i evrointegracije država koje pretenduju da postanu članice Evropske unije (EU)”, kazao je Koprivica.

On je rekao da su odnosi između država u regionu daleko od normalnih, navodeći kao primjer odnos Hrvatske i Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore i Srbije.

Prema njegovim riječima, pandemija će uticati i na izborne procese u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, koji su zbog nje odgođeni, kao i na izbore u Crnoj Gori i BiH.

“Moćnici će i dalje uzurpirati vlast i ponašati se kao da su ovo njihove privatne države, imaćemo autokrate i sanjati demokratiju, insititucije će još više biti zarobljene, mediji većinom ostati bilteni vlasti, većina građana živjeće u još većoj bijedi”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, koronavirus ubrzano mijenja globalnu političku situaciju.

“Zatvaraju se državne granice, optužuju se međusobno predsjednici država, poremećni su diplomatski odnosi, prijeti se raznim sankcijama, imamo neku varijantu hladnog rata koji može preći i u pravi ratni sukob”, kazao je Koprivica.

On je podsjetio da svijet, kako to tvrdi Svjetska banka, ulazi u recesiju, “s tim što će, kao i uvijek, nastradati siromašne zemlje”.

“Uslijediće, bez sumnje, velike strukturalne promjene, a eksperti se čak pitaju hoće li pandemija poništiti globalizaciju. U ovom iščašenom svijetu sve je moguće. Dugo će se, kako su to već mnogi rekli, vrijeme u svjetskim razmjerama mjeriti do koronavirusa i poslije njega”, kazao je Koprivica.

Govoreći o uticaju krize na oblast međunarodnih odnosa, on je naveo da to mogu da predvide eksperti za međunarodne odnose.

“Na osnovu relevantnih informacija i intervjua koje sam imao sa stručnjacima raznih profila iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Švedske, Italije, Španije, Luksembruga, može se zaključiti da ništa više ni u međunarodnim odnosima neće biti kao što je bilo”, rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, akcenat se, uz prethodno, stavlja na diplomatiju i ekonomiju.

“Izvjesno je da novi globalni ekonomski sistem nosi ogromne rizike i da će se snažno reflektovati na odnose među državama, kao što je to bilo poslije dva svjetska rata. Moćni će sve ovo lakše preživjeti i opet držati u kolonijalnom odnosu siromašne zemlje i tako će se formirati neke nove međunarodne organizacije i podjele u svijetu”, kazao je Koprivica.

On se osvrnuo i na poimanje uloge EU tokom pandemije koronavirusa, navodeći da se pokazalo da Unija pomaže uglavnom moćne i da je izostala očekivana solidarnost sa državama izvan nje.

Kako je kazao, nedovoljna pomoć Italiji jedan je od znakova nove politike Unije.

“Posebno će ostati zapamćeno da je EU zabranila izvoz medicinske zaštitne opreme u druge države. Mnoge evropske države kritikovale su je da ih je iznevjerila i da nije bila na visini zadatka kad je riječ o njenoj pomoći za vrijeme pandemije”, kazao je Koprivica.

On smatra da će se zbog toga desiti da se neke zemlje, potencijalne nove članice, “okrenu od nje”.

“Mnogi analitičari tvrde da je EU pred raspadom”, upozorio je Koprivica.

Govoreći o uticaju krize na jačanje populizma, nacionalizma i desnice, on je kazao da globalna ekonomska kriza stvara plodno tlo za nacionaliste i populiste u mnogim zemljama širom svijeta, pa i u regionu.

On je kazao da je Srbija, pod “dikatorskom” vlašću Aleksandra Vučića, toliko podijeljena da je na pragu sukoba između obespravljenih građana.

“BiH prijeti podjela na tri nacionalna entiteta, služi se misa u Sarajevu ustaškim zločinicima, Dodik najavljuje da će Republiku Srpsku pripojiti Srbiji, u Sloveniji je na vlasti desničar Janez Janša. Teško je očekivati da će to izaći na dobro”, zaključio je Koprivica.

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...