fbpx
NaslovnicaCrna GoraKonsultacije u Briselu zbog stanja u Crnoj Gori

Konsultacije u Briselu zbog stanja u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Predstavnici ključnih evropskih institucija sastali su se sinoć kako bi raspravljali o situaciji u Crnoj Gori, u susret pola godine rada nove vlade i predstojećem izvještaju o pregovaračkim poglavljima 23 i 24, piše Dan.

Prema informacijama iz Brisela, organizovan je sastanak predstavnika Delegacije za odnose sa Crnom Gorom Evropskog parlamenta (EP), Spoljnopolitičke službe Evropske unije (EU) i predstavnika Evropske komisije (EK), ali još nije poznato šta je zaključeno.

Poslanik EP i član Delegacije za odnose sa Crnom Gorom, Tomas Vajs je u saopštenju za javnost naveo da je planirano da se na sastanku razmijene mišljenja o prvim mjesecima rada nove crnogorske vlade.

“Crna Gora se prije nekoliko sedmica obratila EU jer joj prijeti državni bankrot zbog nemogućnosti da vrati kredit Kini. Kredit je iskorišćen za plaćanje gradnje dijela autoputa. Iako gradnja ovog puta kasni, Kina nije ponudila državnoj razvojnoj banci Crne Gore pauzu za
vraćanje kredita”, naveo je Vajs.

On je kazao da prva rata mora biti plaćena ovog ljeta, a da EK do ovog momenta odbija da preuzme taj trošak.

Vajs je dodao da postoje zastrašujući primjeri šta se dešava kad se ne mogu vratiti krediti Kini.

On tvrdi da je Šri Lanka iz tog razloga morala Kini da prepusti kontrolu nad jednom svojom lukom na 99 godina.

“Mi kao EU ne možemo da ostavimo Crnu Goru na cjedilu u ovom momentu očaja. Zemlja je zbog pandemije Kovid-19 ostala skoro bez kompletne zarade od turizma”, kazao je Vajs.

Prema njegovim riječima, nije u interesu EU da se nešto slično kao u Šri Lanki desi i u Crnoj Gori.

“Samo već iz geopolitičkih razloga moramo ovdje da pomognemo. Kineski uticaj na Zapani Balkan ne smije biti još veći. Ako ovdje ništa ne uradimo, izgubićemo dugoročno jednog partnera koji će, nadamo se, jednom postati i član EU”, naveo je Vajs u saopštenju za javnost.

Najčitanije