fbpx
NaslovnicaCrna GoraKomuniciranje sa javnom upravom u bilo koje vrijeme

Komuniciranje sa javnom upravom u bilo koje vrijeme

Podgorica, (MINA) – Mogućnost da građani i privredni subjekti komuniciraju sa javnom upravom u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg mjesta, najbolji je način za eleminisanje administartivnih barijera, smatra generalni direktor za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost Dušan Polović.

Vlada je na sjednici u četvrtak na predlog Ministarstva javne uprave utvrdila Predlog Zakona o elektonskoj upravi, kojim će se, kako je rekao Polović, unaprijediti ambijent u kojem će javna uprava biti servis građana i privrede.

„Predlogom zakona teži se unapređenju ambijenta u kojem će javna uprava biti servis građana i privrede, a najbolji način za eliminisanje administrativnih barijera je upravo mogućnost da građani i privredni subjekti komuniciraju sa javnom upravom u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg mjesta“, kazao je Polović je na konferencija povodom predstavljanja Predloga zakona o elektronskoj upravi.

Prema njegovim riječima, u metodološkom smislu Predlog zakona koncipira sistem elektronske uprave u cilju pojednostavljivanja komunikacije korisnika sa organima uprave i u neophodnoj mjeri usklađen je sa politikama, rezolucijama, sporazumima Evropske Unije.

„Na sami tekst Predloga Zakona, Evropska Komisija je dostavila saglasnost za dalju proceduru usvajanja, a on je razmatran i na Savjetu za konkurentnost“, kazao je Polović.

On je rekao da je cilj ovog zakona da omogući brže, efikasnije i ekonomičnije poslovanje organa, upotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija.

„Predlogom novog zakona propisana je obaveza da državni organi, državne agencije, državni fondovi i drugi nosioci javnih ovlašćenja, u vršenju poslova iz svoje nadležnosti koriste informaciono-komunikacione tehnologije u skladu sa ovim zakonom“, istakao je Polović.

On je naglasio da je važno i propisivanje upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija organa kada vrše poslove iz svoje nadležnosti u komunikaciji sa građanima, privrednim društvima, drugim pravnim licima i preduzetnicima.

„Predlogom zakona se koncipira sistem instrumenata koji se stavljaju na raspolaganje građanima, privrednim društvima, drugim pravnim licima i preduzetnicima u cilju pojednostavljivanja komunikacije sa državnim organima“, rekao je Polović.

On je istakao da se uvode instituti Savjeta za elektronsku upravu i Reviziju informacionog sistema.

„Formiranjem Savjeta za elektronsku upravu koordiniraće se razvojem, razmatraće se stručna pitanja i predlagati mjere u oblasti elektronske uprave.“, kazao je Polović.

Savjet će, kako je dodao Polović, činiti predstavnici organa i tijela čije su nadležnosti značajne za razvoj elektronske uprave, kao i istaknuti stručnjaci iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

On je rekao da Predlogom Zakona uvode i institut revizije informacionih sistema , koju vrši Ministarstvo javne uprave.

Prema njegovim riječima, Predlogom Zakona omogućeno je svim organima i drugim subjektima da koriste infrastrukturu elektronske uprave, ukoliko ispune tehničke i druge uslove za korišćenje jedinstvenog informacionog sistema.

„Novina je i uvođenje kataloga usluga elektronske uprave, kojim je propisano da su organi, odnosno drugi subjekti dužni da pripreme i na svojoj internet stranici ažurno objavljuju evidenciju usluga elektronske uprave koje pružaju iz svoje nadležnosti.

Zakon, dodao je Polović, donosi i obaveze izrade Zbirnog kataloga usluga elektronske uprave, koji će se objaviti na internet stranici Vlade.

„Kao preduslov za bolje elektronsko poslovanje, smanjenje biznis barijera, kao ključan preduslov, prepoznata je razmjena podataka između registara i informacionih sistema u državi, pa smo u tom smislu normirali i Metaregistar“, rekao je Polović.

On je naglasio da je važno i propisivanje obaveza organima i drugim subjektima da evidencije i registre iz okvira svoje nadležnosti vode u elektronskoj formi, što nije bio slučaj.

„Novina je i uvođenje sistema za naplatu administrativnih taksi elektronskim putem, kao i sistema za elektronsku identifikaciju i autentifikaciju, a koji predstavljaju bitan preduslov za korištenje elektronskih servisa“, kazao je Polović.

Polović smatra da će implementacija zakona doprinijeti povećanju efikasnosti u pružanju usluga javne uprave građanima i privredi, kao i do smanjenja troškova poslovanja.

Crna Gora, podsjetio je Polović, prva država u regionu koja je donijela Zakon o elektronskoj upravi a nakon višegodišnje implementacije postojećeg zakonskog rješenja, ukazala se potreba za donošenjem novog teksta, koji bi bio usklađen sa tehnološkim dostignućima.

„Jedan od osnovnih razloga za donošenje Zakona o elektronskoj upravi je potreba da se dodatno uredi oblast elektronske uprave u Crnoj Gori u skladu sa njenim stvarnim i projektovanim potrebama, kako sa aspekta razvojnih potreba, tako i u skladu sa zahtjevima međunarodnih integracionih procesa.“, zaključio je Polović.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...