fbpx
NaslovnicaCrna GoraKomisije za sada utvrdile manjak oko 160 eksponat

Komisije za sada utvrdile manjak oko 160 eksponat


Podgorica, (MINA) – Iz fondova Narodnog muzeja Crne Gore, nedostaje oko 160 predmeta, konstatovale su komisije za reviziju muzejskog materijala i dokumentacije u toj ustanovi kulture.

To se navodi u izvještaju o realizaciji zaključaka Vlade, od 28. decembra 2017. i 6. jula ove godine, koji je usvojen u četvrtak na redovnoj sjednici Vlade, piše Pobjeda.

Komisija za reviziju bibliotečkog fonda Bibliotečko-arhivskog odjeljenja konstatovala je manjak 63 knjige, dok je komisija za reviziju Etnografskog muzeja prijavila nedostatak 44 predmeta.

U Umjetničkom muzeju konstatovali su nedostatak 31 predmeta, dok je komisija Istorijskog muzeja za sada utvrdila da joj fali ukupno 22 predmeta. Njegošev muzej prijavio je manjak jednog predmeta.

Kao i prilikom ranijih izvještaja, najviše otvorenosti pokazala je komisija za reviziju Etnografskog muzeja. Potvrdili su manjak tri kubure, dva pištolja i prstena, o kojima je Pobjeda ranije pisala.

Utvrdili su i manjak kotla, 16 stolovača koji su nakon zemljotresa izmješteni iz Biljarde u potkrovlje Vladinog doma, zatim drvene kašike, lopara, žarača, tri čuna, drvene muštikle, dva kalupa za crnogorsku kapu.

Nedostaju i dva kamena pila, koja su zavedena kao poklon sa Njeguša Etnografskom muzeju 1966. godine, ali nikada nijesu dopremljena u muzej, već su ostala ispred Njegoševe rodne kuće.

Između ostalog, fali i igla opančarica, dvije igle za pletenje ribarske mreže, šestanski jelek, marama i kecelja paštrovske nošnje.

“Kako revizija u Etnografskom muzeju nije završena, a u toku je i u drugim muzejskim jedinicama, ne isključuje se mogućnost da se neki od ova 44 predmeta naknadno pronađe”, navodi se u izvještaju o realizaciji zaključaka Vlade.

Komisija za reviziju Umjetničkog muzeja obavijestila je Državnu komisiju da fali 31 predmet, iz različitih razloga: ustupanje za izložbe, privremeno ustupanje institucijama, vraćanje vlasnicima, pokloni, razmjene).

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...