fbpx
NaslovnicaCrna GoraKocijančić: EU nije blokirala pregovore sa Crnom Gorom

Kocijančić: EU nije blokirala pregovore sa Crnom Gorom


Podgorica, (MINA) – Aktivacija klauzule balansa primjenjuje se u slučajevima kada reforme u vladavini prava zaostaju za procesom usklađivanja sa Evropskom unijom (EU) u cjelini i to trenutno nije slučaj, kao što je i rečeno u posljednjem Izvještaju Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori.

To je Pobjedi saopštila portparolka Evropske unije Maja Kocijančić.

Predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović kazao je da je EU stopirala proces integracije Crne Gore zbog neravnomjernog napretka u pregovorima u svim poglavljima, a posebno zbog nepostizanja napretka u ključnim poglavljima 23 i 24.

Radunović je u intervjuu agencija MINA kazao da je neformalno aktivirana i klauzula balansa, ali da se to iz političkih razloga još zvanično ne pominje.

Kocijančić je kazala da je EK posljednjih godina veoma pažljivo postupala u pregovorima o pristupanju, na svakom koraku ocjenjujući napredak u vladavini prava.

“Aktivacija klauzule balansa primjenjuje se u slučajevima kada reforme u vladavini prava zaostaju za procesom usklađivanja sa Evropskom unijom u cjelini. To trenutno nije slučaj, kao što je i rečeno u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori”, kazala je Kocijančić.

Klauzula balansa predstavlja oblik suspenzije pregovora, koji bi se manifestovao u “blokadi” otvaranja novih pregovaračkih poglavlja ukoliko ne dođe do daljeg i dovoljnog progresa u poglavljima 23 i 24, koja u fokusu imaju sveobuhvatnu borbu protiv korupcije i jačanje efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa.

Najčitanije