fbpx
NaslovnicaCrna GoraKoalicija DPS-LP na prvom, savez Demokrate i Demos na drugom mjestu

Koalicija DPS-LP na prvom, savez Demokrate i Demos na drugom mjestu


Podgorica, (MINA) – Koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Liberalne partije (LP) ima podršku 41,2 odsto birača, a na drugom mjestu je savez Demokrata i Demosa sa 16,4 odsto podrške, pokazalo je najnovije istraživane agencije House of win.

U istraživanju koje je dostavljeno iz LP-a, navodi se da je urađeno od petog do 19.jula, na uzorku od 1.098 ispitanika, a procijenjena je izlaznost na izborima je 67,5 odsto.

Na trećem mjestu je koaliciji Demokratskog fronta (DF) i Prave Crne Gore (PCG) sa podrškom od 15,8 odsto, na četvrtom savez Socijalističke narodne partije (SNP), Ujedinjenje Crne Gore (UCG) i Radničke partije (RP) sa 6,1, a na petom Socijaldemokrate (SD) sa 5,9 odsto.

Prema rezultatima istraživanja Bošnjačka stranka (BS) ima podršku od 4,1 odsto, Socijaldemokratska partija (SDP) 3,9, Albanske partije 2,9 odsto, koalicije URA i CIVIS 2,4 odsto, Hrvatska građanska inicijativa (HGI) 0,7 i Crnogorska 0,6 odsto.

U Istraživanju se navodi da se u odnosu na jun, procenjuje niža izlaznost za 2-3 odsto, prije svega zbog kulminacije pandemije korona virusa.

“Trend pada izlaznosti nastaviće se najverovatnije sve do datuma izbora, ukoliko se epidemiološka slika naglo ne promeni. Procenat izašlih birača, međutim, ne može opasti do mjere da se osporava legitimnost izbornog procesa”, ističe se u Istraživanju.

Navodi se da birači pozitivno reaguju na ukrupnjavanje političkih snaga i stvaranje koalicija, kada postoji sinergija aktera.

“Na primjer, vladajuća DPS sa LP pravi odličan rezultat. Takođe, postoji sinergija koalicije Demokrate – Demos, jer su te dvije partije ideološki srodne i kompatibilne”, kaže se u Istraživanju.

Ocjenjuje se da ekstremniji ideološki iskorak DF-a, koji unutar sebe ima zahtjevan zadatak ujedinjavanja različitosti, ovu grupaciju čini sinergijski inertnom u potencijalnoj koaliciji sa partijom Prava CG.

Navodi se da ta koalicija više odgovara PCG, jer na taj način sigurno dolazi do poslaničkih mandata.

“Koalicija SNP, Ujedinjena CG i RP su u blagom rastu i tu će SNP morati da se osloni na sopstvene snage, jer im koalicioni partneri ne donose mnogo”, navodi se u Istraživanju.

Ističe se da URA sa svojom platformom i udruživanjem sa grupama građana rizikuje da ostane ispod cenzusa, naročito poslije optužbi od opozicionih partija da su krivci za neuspjeh projekta ujedinjavanja opozicije.

“Moraće još puno da porade na promociji svoje platforme “Crno na bjelo”, a za to nema dovoljno vremena”, ocjenjuje se u Istraživanju.

Navodi se da su manjinske partije na standardnim procentima, dok je unutar biračkog dijela socijaldemokratskog usmjerenja stanje promjenljivo.

“SD ima blagi pad, ali su sigurni na svojih 5-6 odsto, dok SDP ima blagi rast koji će, ako se nastavi, zadržati tu partiju iznad cenzusa”, kaže se u Istraživanju.

Ocjenjuje se da će mnogo toga zavisiti od kampanje i situacije sa pandemijom korona virusa.

“Ako se uzme u obzir da su na snazi zabrane skupova, ograničenja u ličnom kontaktu sa ljudima kao i vidno prisutan strah kod glasača od zaraze, partije će morati da ulože značajan napor u animiranju svojih birača i da ih ubede da izađu na izbore”, navodi se u Istraživanju.

Naglašava se da je u opozicionom dijelu biračkog tijela, primjetno nezadovoljstvo aktivnostima opozicionih aktera, posebno unutar pro-srpskog korpusa koji je naklonjen DF-u.

Ocjenjuje se da je pitanje mobilizacije opozicionih birača upitno, za razliku od birača partija vlasti koji će u najvećoj mjeri izaći na izbore, neznatno manje u odnosu na 2016. godinu.

“DPS kao stožer vladajuće koalicije djeluje stabilno i opoziciono djelovanje putem organizovanja litija nije urodilo plodom kada je u pitanju mobilizacija eventualno novih birača”, kaže se u Istraživanju.

Navodi se da postoji bojazan za glasače DF-a da će u manjoj mjeri izaći na izbore, što u konačnim procentima DPS čini stabilnim na 40-ak procenata izašlih birača.

Ocjenjuje se da najveći rezervoar za animiranje novih birača, dosadašnjih apstinenata ili neodlučnih, postoji u urbanim sredinama, pretežno na lijevom spektru posmatrano u ideološkom kontekstu.

“Biće zanimljivo vidjeti kako će partije iskoristiti nove metode i tehnologije u komunikaciji sa biračima i u kojoj mjeri će im to doneti uspjeh na izborima”, zaključuje se u Istraživanju.

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...