Naslovnica Crna Gora Kemp: Mjere da budu srazmjerne situaciji

Kemp: Mjere da budu srazmjerne situaciji


Podgorica, (MINA) – Vlade Velike Britanije i
Crne Gore moraće da razmotre da li su mjere koje su uvedene u borbi protiv virusa korona, srazmjerne prijetnji od širenja infekcije, ocijenila je ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp.

Kemp je rekla Danu da svaka zemlja mora preduzeti mjere koje, u skladu sa uslovima, smatra primjerenim u cilju sprečavanja širenja infekcije.

On je podsjetila da je u velikom broju zemalja u Evropi, uključujući Bugarsku, Mađarsku, Letoniju, Češku i Francusku, uvedeno vanredno stanje.

Kemp je ukazala da sa druge strane, pojedine zemlje, poput Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore, nijesu pribjegle toj mjeri.

“I britanska vlada i Vlada Crne Gore će morati da razmotre da li su mjere koje uvodimo srazmjerne prijetnji od širenja infekcije i na koji način možemo ostvariti ravnotežu između uticaja mjera na zdravlje građana, uticaja na opšte stanje (uključujući ekonomsku situaciju i psihičko zdravlje građana), kao i uticaja na osnovna građanska prava”, ocijenila je Kemp.

Ona je pohvalila mjere koje je Vlade Crne Gore preduzela u cilju povratka svojih državljana u zemlju, ali i saosjećajnost koju je iskazala time što je na letovima ponudila mjesta britanskim i drugim stranim državljanima koji su željeli da se vrate svojim domovima i porodicama.

Kemp je pozdravila poziv predsjednika Vlade Duška Markovića za snaženje ekonomske saradnje u regionu u odgovoru na virus KOVID-19.

“Čestitam Crnoj Gori kao drugoj zemlji u regionu koja se pridružila inicijativi otvaranja zelenih prekograničnih koridora u cilju olakšanog protoka i transporta robe širom evropskog kontinenta”, navela je Kemp.

Najčitanije

Osudili uništavanje spomenika na Ravnom lazu

Podgorica, (MINA) - Demokratska partija socijalista (DPS) osudila je antidržavni čin uništavanja mermerne ploče...