fbpx
NaslovnicaCrna GoraKavarić : Epidemiološka situacija u Rožajama ozbiljna

Kavarić : Epidemiološka situacija u Rožajama ozbiljna


Podgorica, (MINA) – Epidemiološka situacija u Rožajama je ozbiljna i veoma složena, kazao je član Kriznog medicinskog štaba Nebojša Kavarić.

Kako piše Pobjeda, Kavarić je po nalogu Nacionalnog koordinacionog tijela i Medicinskog kriznog štaba ovu sedmicu proveo u Rožajama kako bi pratio epidemiološku situaciju u toj opštini.

On je kazao da je Institutu za javno zdravlje upućeno 266 uzoraka od građana te opštine i da je u petak bilo 19 pozitivnih na koronavirus.

“U odnosu na broj stanovnika Rožaje i Gusinje su među prvim gradovima u kojima je najveća koncentracija kovid pozitivnih pacijenata u odnosu na broj stanovnika. Nadam se da ovi rezultati koje čekamo neće propratiti prethodni trend” rekao je Kavarić.

On je kazao da je, bez obzira na ozbiljnost situacije, sve pod kontrolom zdravstvenog sistema.

Kako je kazao u Rožajama je 266 građana u samoizolaciji.

“Od njih je 139 koji su kovid pozitivni, a 20-ak njih ima blaže simptome. Jedan pacijent ima složeniju kliničku sliku i danas smo ga transportovali u bolnicu Berane”, naveo je on.

Kavarić je kazao da je u samoizolaciji i deset zaposlenih iz Doma zdravlja i da su na koronavirus pozitivni dva ljekara, šest medicinskih sestara i jedan nemedicinski radnik.

“Nalazi još 15 zaposlenih koji su uzorkovani, negativni su, ali su svi zbog predostrožnosti u samoizolaciji. Bez obzira na navedeno odsustvo, racionalnim korišćenjem kadra i njihovom preraspodjelom uspjeli smo da postignemo kadrovsku popunjenost u skladu sa potrebama” poručio je Kavarić.

On je rekao da su od početka drugog talasa uzeli uzorke od oko 680 građana iz Rožaja.

On je naveo da će Dom zdravlja Rožaje transparentno izvještavati javnost o situaciji sa koronavirusom i da će pojačali epidemiološku službu sa kadrom.

“Dom zdravlja će to nastaviti da radi na ovakav način dok god to bude zahtijevala situacija. Da pripremimo građane i nadležne, neće to biti u narednih sedam ni deset dana, već najvjerovatnije ćemo naredne četiri sedmice raditi pod ovim režimom” poručio je Kavarić.

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 19 saobraćajnih nezgoda


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 19 saobraćajnih...