fbpx
NaslovnicaCrna GoraKatnić: Podnijeću ostavku ako se odustane od donošenja novih zakona

Katnić: Podnijeću ostavku ako se odustane od donošenja novih zakona

Podgorica, (MINA) – Glavni specijalni državni tuižilac Milivoje Katnić poručio je da je spreman da podnese ostavku ako podnosioci inicijative za donošenje zakona koji se tiču tužilaštva odustanu od donošenja tih akata i obavežu se da je neće podnositi do isteka mandata aktuelnog skupštinskog saziva.

Katnić je u izjavi dostavljenoj medijima naveo da je to kazao na proširenoj sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva, na kojoj se raspravljalo o najavljenim izmjenama Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

On je rekao da je u srijedu službeno razgovarao sa predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem.

„Koji me je, tom prilikom, obavijestio da bi, u slučaju podnošenja moje ostavke, poslanici Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA odustali od predloga za izmjenu Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu“, naveo je Katnić.

On je istakao da za izmjenu tih zakona nema ustavnog osnova, jer se, kako je kazao, zakoni mijenjaju kada je potrebno, „a zbog izmijenjenih okolnosti koje ovi zakoni regulišu, iste promijeniti u cjelini ili u njihovom većem dijelu“.

„Cilj ovih izmjena je diskriminacija, prije svega glavnog specijalnog tužioca, a potom i specijalnih tužilaca“, smatra Katnić.

Prema njegovim riječima, ti zakoni nemaju za cilj poboljšanje uslova i stvaranje organizacionih i drugih pretpostavki za obavljanje tužilačke funkcije.

„Već obračun sa „nepodobnim“ tužiocima, suprotno ustavnim i zakonskim i opštecivilizacijskim dostignućima, a radi direktnog miješanja političkih struktura i uticaja na odlučivanje i rad tužilačke organizacije“, precizirao je Katnić.

On je podsjetio da su postojeći zakoni prošli sve procedure i usaglašeni sa najboljim evropskim standardima i njihova rješenja su među najboljim zakonskim rješenjima današnje Evrope.

Katnić je kazao da je, nezavisno od svega toga, spreman da podnese ostavku na funkciju glavnog specijalnog tužioca, što obuhvata i neprihvatanje funkcije specijalnog tužioca u tužilaštvu, na šta, kako je kazao, po zakonu ima pravo, kao i neprijavljivanje na konkurs ili slično ni za jednu drugu funkciju u državnim organima.

„Pod uslovom da predsjednik Demokrata (Aleksa) Bečić i GP URA (Dritan) Abazović, potpišu pisanu izjavu i javno se obavežu da neće, tokom mandata ove Skupštine, niti tražiti, niti na čije drugo traženje, njihovi poslanički klubovi staviti u skupštinsku proceduru pomenute zakone“, naveo je Katnić.

Uslov je, kako je rekao, i da se Bečić i Abazović obavežu da neće, do isteka mandata, Tužilačkom savjetu mijenjati personalni sastav, kao ni personalni sastav i organizaciju Specijalnog policijskog odjeljenja i Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala.

„Uvaženi građani Crne Gore, ovo radim radi postizanja, po mom bezrezervnom uvjerenju, cilja za koji sam se borio sve ove godine, a to je da najbolji državni organi i pojedinci u njima, ostanu na liniji borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i da pravda zakuca na svačija vrata“, poručio je Katnić.

Najčitanije