fbpx
NaslovnicaCrna GoraKatnić: Oglas za GST-a raspisan suprotno Zakonu o državnom tužilaštvu

Katnić: Oglas za GST-a raspisan suprotno Zakonu o državnom tužilaštvu

Podgorica, (MINA) – Tužilački savjet (TS) rapisao je javni oglas za izbor novog glavnog specijalnog tužioca (GST) suprotno odredbama Zakona o državnom tužilaštvu, ocijenio je bivši GST Milivoje Katnić.

On je kazao da je Zakon o državnom tužilaštvu nalagao tom tijelu da prije raspisivanja bilo kog oglasa donese novi plan slobodnih tužilačkih mjesta, s obzirom na to da je osim njemu prestala funkcija za još devet državnih tužilaca.

Katnić je rekao da je taj postupak, pored zakonske obaveze, imao i svoje logično utemeljenje.

„Zašto je TS „požurio“ sa raspisivanjem oglasa za izbor GST-a, iako je bio svjestan obaveze da donese plan slobodnih tužilačkih mjesta, a što je i na samom sjednici TS-a, konstatovala predsjednica tog tijela Maja Jovanović“, pitao je Katnić.

On smatra da za hitnost u postupanju nije bilo nikakvog opravdanja.

„S obzirom na to da je sjednica Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) za ovu godinu za mog zamjenika imenovala specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, koji je poslove v.d. GST-a mogao obavljati do izbora novog GST-a u redovnoj proceduri“, naveo je Katnić.

To je, kako je kazao, i predviđeno članom 137 Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da rukovodioca državnog tužilaštva u slučaju odsutnosti, spriječenosti za rad ili isteka mandata zamjenjuje državni tužilac, koga određuje sjednica državnog tužilaštva za svaku kalendarsku godinu, na predlog rukovodioca državnog tužilaštva.

Prema riječima Katnića, razlog je vrlo jednostavan.

On je naveo da bi se „ekspresnim“ izborom novog GST-a obesmislila njegova eventualna tužba Upravnom sudu za poništenje odluke TS-a o prestanku njegove funkcije.

Kako je kazao Katnić, u slučaju da se novi GST izabere prije okončanja upravnog spora pred Upravnim sudom, ta upravna stvar postala bi bespredmetna, pa čak i u slučaju da taj sud usvoji njegovu tužbu i poništi prvobitnu odluku TS-a.

„Kako bi se gore navedeni postupak pronalaska moje „zamjene“ još više „ubrzao“, ukazujem da mi, i pored zakonske obaveze iz člana 105 Zakona o državnom tužilaštvu, nije dostavljena odluka o prestanku tužilačke funkcije“, naveo je Katnić u saopštenju.

On je dodao da takva odluka nije dostavljena ni SDT-u, niti je objavljena u Službenom listu, iako je oglas za izbor novog GST-a “munjevitom brzinom” objavljen u Službenom listu 18. februara.

Katnić je rekao da je 18. februara Jovanović dostavio zahtjev da mu hitno dostavi odluku TS-a kojom mu je konstatovan prestanak funkcije.

„Umjesto dostavljanja pismeno izrađene odluke na koju bih mogao izjaviti žalbu i ostvariti osnovna ljudska prava zagarantovana i Evropskom konvencijom, Sekretarijat TS-a putem e-maila obavještava SDT da je na sjednici TS-a utvrđen prestanak funkcije državnom tužiocu Katniću, imajući u vidu da je ispunjen uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je istovremeno SDT obaviješteno da će pisano izrađena odluka biti naknadno dostavljena.

„Dakle, potpuno je jasno, po onoj narodnoj „ Putuj Igumane, ne brini za manastir““, naveo je Katnić.

On je rekao da mu se iznova i po ko zna koji put krše osnovna ljudska prava, „a sve radi ostvarivanja zavjereničkog nauma“.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije