fbpx
NaslovnicaCrna GoraKatnić: Neću podnijeti ostavku

Katnić: Neću podnijeti ostavku

Podgorica, (MINA) – Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da neće podnijeti ostavku na tu funkciju i da će sačekati odlazak u penziju i istek mandata.

On je, gostujući na Televiziji Prva, naveo da je u mu je u razgovoru sa premijerom Zdravkom Krivokapićem rečeno da postoji mogućnost da će Demokrate i URA odustati od izmjena tužilačkih zakona ukoliko podnese ostavku.

“Ja sam mu rekao da sam spreman da podnesem ostavku ako ostanu organizacione jedinice koje su sjajne. To se izokrenulo kasnije kao da ja nešto ucjenjujem, a to je bila jedna moja mala žrtva, pod znacima navoda”, kazao je Katnić.

On je istakao da je u javnosti prisutna negativna percepcija da je Tužilaštvo radilo u korist bivše vlasti.

“Od 37 optužnica, optuženo je 112 lica, od kojih je 111 pripadnika Demokratske partije socijalista ili njihovih koalicionih partnera, a samo jedan pripadnik bivše opozicije”, rekao je Katnić.

On je kazao da nema informacija da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u posjedu imovine koju je nezakonito stekao, prenosi portal Pobjede.

“Đukanović je prijavio imovinu, nemam saznanja da posjeduje neku drugu imovinu za koju bi se moglo posumnjati da nije stečena pošteno”, rekao je Katnić.

Govoreći o objavljivanju transkripta razgovora i slučaja tužioca Živka Savovića, Katnić je naveo da Savović nije pomagao kriminalnoj grupi.

“U razgovoru se jasno kaže “moramo držati dobre odnose sa tužiocem jer daje informacije”. To je u dva razgovora ponovljeno sa veoma ozbiljnim tonom. Te informacije su dolazile do osobe koja je član jedne partije i koja je svakodnevno, imamo dokaze, u kontaktu sa članovima jedne kriminalne organizacije”, naveo je Katnić.

On je kazao da nema informacije koji su to podaci koji su se odlivali.

“Mogao sam da insinuiram i pokrenem postupak ispitivanja i rezultata rada, a koji su veoma loši i tako eliminišem tužioca. Ali ja to nikada ne radim”, rekao je Katnić.

Upitan da li je dao premijeru Krivokapiću informacije koje su dovele do ostavke njegovog savjetnika Željka Savovića, on je kazao da to nije bio slučaj.

“Ja sa tim nemam nikakve veze. To pitajte premijera. Vjerujem da je imao debeli razlog”, naveo je Katnić.

Na pitanje da li se SDT bavilo nezakonitim prisluškivanjem, Katnić je odgovorio da to nikad nije rađeno bez naloga suda.

Govoreći o obustavi postupka protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, u slučaju “Koverta”, on je kazao da treba sačekati žalbeni postupak.

Upitan zašto je Stijepović optužen za pranje novca, a ne političku korupciju, Katnić je objasnio da ne postoji krivično djelo politička korupcija.

“Ovdje je bilo pranja novca do stepena osnovane sumnje. Ovaj novac nema porijeklo u bankama, već je van redovnih tokova iz kriminalne djelatnosti. Prvostepeni sud nalazi da smo za šest osoba našli dokaze a da za jednu nema tog subjektivnog elementa. U svojoj odbrani je ova osoba priznala sve. Utvrđeno je kako je tekao novac”, naveo je on.

Najčitanije