fbpx
NaslovnicaCrna GoraKatnić: Ako mi TS konstatuje prestanak mandata, biću žrtva diskriminacije

Katnić: Ako mi TS konstatuje prestanak mandata, biću žrtva diskriminacije

Podgorica, (MINA) – Glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić ocijenio da će, ukoliko mu Tužilački savjet (TS) konstatuje prestanak mandata na osnovu ispunjenja uslova za penziju zbog beneficiranog radnog staža, biti žrtva diskriminacije po osnovu godina.

Katnić je, u dopisu koji je uputio predsjednici TS i vršiteljki dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Maji Jovanović, zatražio da iz odlučivanja u vezi sa njegovim pitanjima izuzme članove TS Sinišu Gazivodu i Steva Muka.

On je kazao da joj se obraća kako bi ukazao „na nezakonitosti koje bi se mogle sprovesti i koje određene osobe namjeravaju (očigledno) da sprovedu u Crnoj Gori, pod izgovorom reforme pravosuđa“.

„Molim Vas, da kroz mehanizme koje Vam daje funkcija koju obavljate, preduzmete određene mjere, kako bi se spriječilo dalje urušavanje nezavisnosti i nepristrasnosti tužilačke funkcije“, naveo je Katnić.

On je podsjetio da su prošle godine donijete izmjene Zakona o državnom tužilaštvu kojima su izmijenjene odredbe o sastavu TS, uslovi za prestanak tužilačke funkcije, izboru vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca i druge.

„Ističem, a to je i više nego očigledno, da je cilj donošenja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu isključivo moja smjena, inicirana od onih protiv kojih sam pokretao krivične postupke zbog teških krivičnih djela“, kazao je Katnić.

On je ponovio da su izmjene Zakona o državnom tužilaštvu usmjerene isključivo da bi se izvršila politizacija državnog tužilaštva i da bi se stvorili uslovi se njemu prekine mandat prije njegovog isteka.

Osim toga, kako je naveo, podnijeta je inicijativa Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti tog, kao i Zakona o radu, ali Sud te inicijative, i nakon osam mjeseci, nije razmotrio.

„Stoga, državni tužioci, pa i ja lično, nemoćni su da pokrenu bilo koji drugi postupak kojim bi se mogla spriječiti ovakva nasilna promjena, pa sam prinuđen da Vam se na ovaj način obratim kao v.d. vrhovne državne tužiteljke“, rekao je Katnić.

Prema njegovim riječima, protivno mišljenju Venecijanske komisije formiran je novi Tužilački savjet u kojem većinu čine ugledni pravnici koji su izabrani prostom većinom u Skupštini Crne Gore.

Katnić je podsjetio da TS danas ima 11 članova, od čega su četiri člana izabrana od Konferencije tužilaca iz reda državnih tužilaca, četiri su ugledna pravnika – advokata i po jedan predstavnik nevladinog sektora i Ministarstva pravde.

On je istakao da je jedan od istaknutih pravnika advokat protiv koga je Specijalno državno tužilaštvo pokretao i vodio krivični postupak „i čiji angažman u TS je isključivo da bi sproveo osvetu zbog tog krivičnog postupka prema meni lično“.

„Dakle, namjera navedenog člana je da TS konstatuje prestanak mog mandata, jer sam navodno ostvario uslove za penziju. S tim ciljem nepodnošljivo krši propise predviđene za sprovođenje procedura u vezi konstatovanja ispunjenja uslova za penziju, bilo kog tužioca, pa i mene kao GST“, precizirao je Katnić.

Kako je kazao, ukoliko dođe do takve odluke, Crna Gora zasigurno ide putem diskriminacije, povrede prava na rad i nezavisnosti tužilačke funkcije.

„Ukoliko dođe do toga da TS konstatuje prestanak mog mandata, kao GST-a, na osnovu ispunjenja uslova za penziju zbog beneficiranog radnog staža, nedvosmisleno ću biti žrtva diskriminacije po osnovu godina“, istakao je Katnić.

On je kazao da će, u tom slučaju, biti lišen funkcije na osnovu prava da ranije ostvari penziju, koje ne želi da iskoristi.

Katnić je u dopisu ukazao, između ostalog, i na međunarodne propise koji, kako je naveo, govore da uspostavljanje različitih starosnih granica za odlazak u obaveznu penziju predstavlja kršenje prava.

„Jasno je da bi prestanak mog mandata u konkretnom slučaju predstavljao diskriminaciju i bio bi u suprotnosti sa svim principima nezavisnosti pravosuđa, kao i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda“, naveo je on.

Katnić je kazao da, kroz zaštitu ličnog, želi zaštiti i opšti interes, i upozorio da takve odluke i saznanja da se prostim izmjenama zakona može uticati na kadrovsku politiku tužilaštva, i da se tek tako može nekome skratiti mandat, obeshrabrujuće utiče na sve državne tužioce.

Oni, kako je naveo, više neće moći nepristrasno da odlučuju, već će odluke donositi pod uticajem političke većine, kako bi osigurali nesmetano obavljanje svoje funkcije.

On je pozvao Jovanović da razmotri sve navedeno i da, kad za to dođe vrijeme, u skladu sa Poslovnikom, TS iz odlučivanja u vezi njegovih pitanja izuzme dva člana Savjeta – Gazivodu i Muka.

Prema riječima Katnića, Muk je, prilikom javne rasprave u vezi nacrta tužilačkih zakona, na navode da se njihove izmjene donose isključivo radi njegove (Katnićeve) eliminacije, izjavio „pa šta, ako je i lično, on to zaslužuje zbog toga što se ne odaziva na pozive Skupštine i skupštinskih tijela i NVO, a ako se i odazove, govori što je njemu milo“.

„Tačno je da ja govorim što je meni milo, a što je istovremeno i pravo, što radim i ovog puta i na što sam ponosan, ali ovi njegovi stavovi su okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristrasnost“, zaključuje se u dopisu Katnića.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije