fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoš nema uslova za primjenu Zakona o životnom partnerstvu

Još nema uslova za primjenu Zakona o životnom partnerstvu

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori još nijesu stvoreni uslovi za primjenu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, ocijenili su iz nevladine organizacije (NVO) Kvir Montenegro /Queer Montenegro/, navodeći da nemaju informacije o tome kakvi su planovi Vlade u vezi sa tim zakonom.

Primjena Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, koji je usvojen 1. jula prošle godine, počinje 15. jula.

Izvršni direktor te NVO Danijel Kalezić kazao je agenciji MINA da posao u vezi sa stvaranjem uslova za primjenu zakona nije završen, uprkos tome što sve veći broj parova istog pola čeka, i od njegovog usvajanja zahtijeva da se to završi.

“Nemamo informaciju o tome kakvi su planovi Vlade u vezi sa ovim jer program rada Vlade još nije pripremljen, iako je obećano javnosti da će biti spreman i objavljen u februaru”, kazao je Kalezić.

On je istakao da je stvaranje uslova za primjenu tog zakona veliki posao, a do početka primjene su ostala svega četiri mjeseca.

“Ipak, ukoliko ima volje, cilj da se stvore uslovi je moguće postići. Crna Gora će biti suočena sa tužbama od svih LGBTIQ osoba koje ne budu mogle da ostvare svoja osnovna ljudska prava ukoliko puna primjena zakona ne počne u planiranom roku”, poručio je Kalezić.

On je napomenuo da su obezbijedili donatorsku podršku za pomoć Vladi i institucijama u tom procesu.

“Sada je na Vladi da odluči da li će prihvatiti i iskoristiti našu već ponuđenu otvorenost i obezbijediti uslove, ili će blokirati primjenu zakona onemogućavanjem primjene putem neobezbjeđivanja uslova za to”, naveo je Kalezić.

On je rekao da su ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića na sastanku u decembru, koji je bio organizovan za sve organizacije koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba, upoznali sa svim hitnim potrebama zajednice, trenutnim stanjem i potrebom za hitno uspostavljanje uslova za primjenu zakona.

Kalezić je rekao da su i u februaru članovima Vlade predstavili dokument “Platforma zajedničkog djelovanja” u kojem se jednim dijelom tretiraju i ljudska prava LGBTIQ osoba, a koje su pripremile pet NVO.

Takođe su Vladi, kako je naveo Kalezić, ponudili otvorenu saradnju na tom i ostalim poljima od značaja za LGBT zajednicu.

“Nažalost, nakon toga nije bilo konkretnih akcija u odnosu na teme otvorene sa naše strane od Leposavića, ali ih i dalje očekujemo”, dodao je Kalezić.

On je kazao da je na Tviteru premijeru Zdravku Krivokapiću postavio pitanje u odnosu na to, ali i pored velikog interesovanja za to postavljeno pitanje, te velikog broja retvitova i lajkova, nažalost nije dobio odgovor.

Kalezić je poručio da u poslu primjene zakona moraju učestvovati skoro sva ministarstva, ali koordinisano vođena i upravljana od ministarstava pravde i unutrašnjih poslova.

“Želimo da vjerujemo da je Vlada prepoznala važnost ovog pitanja i da će se konkretan detaljan plan za stvaranje uslova za primjenu tog zakona naći u programu rada Vlade. Ovo je pod očekivanjem i budnim okom LGBT osoba u Crnoj Gori, ali i međunarodne zajednice”, kazao je Kalezić.

Najčitanije