fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryJoković: Ponuđena rješenja Odbora nebitne sitnice

Joković: Ponuđena rješenja Odbora nebitne sitnice

Podgorica, (MINA) – Ponuđena rješenja Odbora za izborne reforme su nebitne sitnice, ocijenio je predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković i upozorio da neki smatraju da su već sa tim pobijedili Demokratsku partiju socijalista (DPS) na sljedećim izborima.

On smatra da Odbor za izborne reforme, u sadašnjem sastavu, jedino odgovara DPS-u.

“Na njegov predlog izabrani su neki članovi koji predstavljaju opoziciju, a nije dozvoljeno jednom poslaničkom klubu da ima svog predstavnika”, kazao je Joković listu Dan.

On je naglasio da se postavlja pitanje legitimiteta tog odbora.

“Pošto većina opozicionih poslanika ne podržava ovaj odbor, kao i značajne opozicione partije, među kojima i SNP, pa i najjača opoziciona grupacija DF, postavlja se pitanje njegovog legitimiteta”, rekao je Joković.

On smatra da su dosadašnja ponuđena rješenja nebitne sitnice, “iako neki smatraju da su već sa tim pobijedili DPS na sljedećim izborima”.

“Minimum što moraju uraditi je izbrisati iz biračkog spiska najmanje 50 hiljada fantom birača. Ugraditi u zakon da poslanički i odbornički mandati pripadaju partijama kako bi se izbjegla njihova kupovina i korupcijom mijenjala volja birača”, rekao je Joković.

Kako je naveo, tu su i poslanici koji uđu u parlament na osnovu imperativne norme za nacionalne manjine da ne mogu odlučivati o izboru Vlade.

“Time bi se izbjeglo da neko ko ima 1,8 hiljada glasova bude tas na vagi i opredjeljuje budućnost države, a da partije koje osvoje deset hiljada glasova više ne pređu cenzus i ne učestvuju u političkom životu”, objasnio je Joković.

On kaže da treba formirati tehničku vlada koja bi pripremila i sprovela proces sa posebnim ovlašćenjem da rigorozno kazni svaki pokušaj sprečavanja slobodnog izražavanja volje birača.

Najčitanije