fbpx
NaslovnicaCrna GoraJokić: Performansi nas neće sačuvati, već imunizacija

Jokić: Performansi nas neće sačuvati, već imunizacija

Podgorica, (MINA) – Zdravstveni radnici ispratili su svaku pojedinačnu dramu preminulih od kovida, kazao je direktor Doma zdravlja Podgorica (DZPG) Danilo Jokić, navodeći da performansi neće sačuvati građane od koronavirusa, već imunizacija.

Grupa građana organizuje danas performans ispred Ministarstva zdravlja zbog, kako su naveli, katastrofalne epidemiološke situacije usljed koje je preminulo više od 2,2 hiljade ljudi.

Jokić je u reagovanju naveo da je teško komentarisati performans kojim se zdravstveni sistem Crne Gore i njegovi ključni ljudi optužuju kao sijači smrti.

“Morbidan je, ali da je “pokrećući”, da je ispoljena namjera da svako od nas pojedinačno pomogne DZPG i sve slične institucije zdravlja u Crnoj Gori, svaki ljekar i medicinsko osoblje pozdravili bi tako nešto”, kaže se u reagovanju.

Jokić je rekao da nikada do sada nijesu drugačije nego dobronamjerno prihvatili svaki protest javnosti i zabrinutost zbog pošasti pandemije kovida-19, koja je pogodila i Crnu Goru svom snagom.

“Zdravstveni radnici su u minulih 20 mjeseci pokazali izuzetnu hrabrost, i pored toga što je borba sa virusom smrti bila neravnopravna i što su kolege u mnogo bogatijim državama i razvijenijim društvima bili zatečeni silinom epidemije i nedostatkom naučnih činjenica u vezi sa njim”, kaže se u reagovanju.

Jokić je kazao da su nove zdravstvene vlasti i Vlada učinili sve da u Crnoj Gori odavno postoje svi ljekovi i vakcine koje preporučuje savremena zdravstvena nauka.

“Ipak, epidemija kovida-19 i dalje nemilosrdno ubija. Ubija ne poznajući granice i ne štedeći narode pa ni one čiji zdravstveni sistemi nikada nijesu doživjeli da njima koruptivno i kriminalno upravlja neko poput Demokratske partije socijalista”, naveo je Jokić.

Prema njegovim riječima, zdravstveni radnici su ispratili svaku pojedinačnu dramu preminulih od kovida “i zbog prirode epidemije bili jedina rodbina koja je najteže oboljelima bila tu do posljednjeg časa”.

“Nijesmo “imunizovali tamjanom” nego molili i zahtijevali i od onih najtvrdoglavijih da se vakcinišu nekom od vakcina koje su nam na raspolaganju”, kazao je Jokić.

On je dodao da vakcina ima dovoljno da svaki građanin bude zaštićen.

“Pozivamo one koji su jutros i noćas postavljali cipele na trgu Vektre da dođu i imunizuju se, prime dozu vakcine, da potom kroz volonterski rad pomognu da sačuvamo živote i da zajednički osnažimo front borbe protiv kovida”, navodi se u reagovanju.

Kako je kazao Jokić, uz golgotu koju takvi virusi donose cijeloj zajednici, zdravstveni radnici preživljavaju i porodične i lične, ali ne odustaju.

Zdravstveni radnici, kako je naveo, pamte i nose kao pečat svaku izgubljenu bitku za život, smrt i nesreću.

“Svjesni smo, za razliku od onih koji su skloni performansima, da iza izgubljenih života ne ostanu prazne cipele ili sandale, nego prazna mjesta medu najbližima i teške porodične sudbine”, kaže se u reagovanju.

Jokić je ponovo pozvao građane da se imunizuju i da poštuju mjere, da čuvaju vlastiti i živote drugih.

“Molimo da se upozorenja nadležnih ne prihvataju olako i da u krajnjem ne stičemo “slavu” i javnu prepoznatljivost performansima, nego odgovornim odnosom prema bolesti koja odnosi živote širom svijeta”, kaže se u reagovanju Jokića.

On je poručio da performansi neće sačuvati građane od koronavirusa, ali da imunizacija hoće.

Vakcina je, kako je istakao Jokić, za sada jedina pouzdana zaštita koju nudi medicinska nauka.

“Svaki novovakcinisani je nova i ohrabrujuća vijesta za nas koji se borimo protiv epidemije. Svaki novovakcinisani je velika pobjeda zdravlja nad smrću”, zaključuje se u reagovanju Jokića.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...