fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoanikije: Čudim se potezima vlasti

Joanikije: Čudim se potezima vlasti

Nikšič, (MINA) – Crkva je proteklih dana imala mali nesporazum sa vlastima u Crnoj Gori, jer nijesu pokazale dovoljno sluha šta znači za narod praznik Svetog Vasilija i litija u Nikšiću na taj dan, kazao je episkop budimljansko–nikšićki Joanikije.

On se novinarima i okupljenim građanima u Nikšiću obratio nakon što je, sa još osmoricom sveštenika, pušten iz pritvora.

„Čudim se našim vlastima što preduzimaju ovakve poteze, kao da je jedini problem vjera i Crkva. Žao mi je što naše vlasti povremeno ratuju sa Njegošem, a sada i sa Svetim Vasilijem, što nije dobro“, rekao je Joanikije.

On je kazao da ne razumije pojedine poteze vlasti i ocijenio da se vjera probudila u narodu koji se okuplja oko ćivota Svetog Vasilija, „koji pomaže svima koji mu se obrate, i to treba da nauče oni koji još ništa nijesu naučili“.

„Ne možemo sve večeras riješiti, jer će ova borba da traje, zato što hoćemo slobodu vjere, pravni poredak u državi, da se poštuje Ustav i Zakon. Sve mjere koje su donijeli nijesu u skladu sa Ustavom svoje države, nego su ih priopisivali kako su znali i umjeli“, rekao je Joanikije.

Kako je naveo, ta borba treba da se nastavi isključivo Božijim sredstvima istinom i pravdom i ljubavlju prema otadžbini Crnoj Gori.

Joanikije je poručio da će se boriti za svakog čovjeka, bez obzira kome pripada i kako se izjašnjava.

Govoreći o odnosu policije tokom pritvora, on je kazao da su bili više nego korektni, profesionalni i ljudski su se ponošali.

Joaniki se zahvalio građanima na podršci iskazanoj proteklih dana, navodeći da je ona „iskaz ljubavi prema Crkvi i logičan nastavak zajedničke borbe za svetinje“.

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...