fbpx
NaslovnicaCrna GoraJelovac: Reforma pogubna za znanje i zaposlenje studenata

Jelovac: Reforma pogubna za znanje i zaposlenje studenata

Podgorica, (MINA) – Novi model studiranja nakon dvije godine od početka primjene nije usklađen sa propisima iz obrazovanja i rada, zbog čega može izazvati kontrafekat i biti poguban po studente, smatra predsjednik Studenskog parlamenta Danilo Jelovac.

On je za Dan kazao da novi model studiranja može biti poguban po kvalitet nastave i organizaciju predavanja.

Prema njegovim riječima, položaj studenske populacije u Crnoj Gori unaprijeđen je u prethodnim godinama, ali postoji i veliki prostor za napredak u narednom periodu.

„Mislim da treba raditi na tome da studenti dobiju bolji položaj u društvo i da se to odnosi na činjenicu da se mora svim snagama raditi na tome da se smanji nezaposlenost studenata sa diplomom“, kazao je Jelovac.

On je naveo i to da studenti trebaju da budu uključeni u sve društvene procese i da u pravom smislu predstavljaju snagu koja je pokretač crnogorskog društva.

„Što se tiče propisa, oni nijesu uvijek usklađeni sa novim modelom studiranja“, rekao je Jelovac.

On smatra, da je reformisani model mnogo složeniji u smislu organizacije i finansiranuja, nego što se to čini na prvi podled.

„Nedosledna primjena stručne prakse i velika opterećenost ispitima u jednom smjeru samo su neki od problema koje sa sobom nosi reforma“, istakao je Jelovac.

Kako je rekao kvalitet visokog obrazovanja nije na adekvatnom nivou.

„Prostor za napredak postoji i upravo će jedan od prioritetnih ciljeva Studenskog parlamenta biti podizanje kvaliteta studija na svim univerzitetskim jedinicama“, kazao je Jelovac.

Prema njegovim riječima, postoji širok spektar pitanja sa kojima im se studenti obraćaju.

On je kazao da su na početku studijske godine najčešći problemi broj mjesta na specijalističkim i magistarskim studijama.

On je istako dvije uspješne riješene inicijative Studenskog parlmenta, a to su produžetak upisa specijalističkih studija i rješavanje situacije na magistarskim.

„Otvoreni smo za sve inicijative koje dolaze od studenata, i za ponos je činjenica da imamo visok procenat uspješnosti u rješavanju problema sa kojima nam se obraćaju studenti“, zaključio je Jelovac.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...