fbpx
NaslovnicaCrna GoraJanović: Savezima 4,6 miliona

Janović: Savezima 4,6 miliona

Podgorica, (MINA) – Vlada i Ministarstvo sporta, na osnovu godišnjeg javnog konkursa, u sportske saveze uložiće četiri miliona i 623 hiljade EUR, saopštio je ministar sporta Nikola Janović.

On je podsjetio da je to za oko 600 hiljada više od prošlogodišnjeg, do tada, rekordnog ulaganja države u vrhunski sport.

Janović je najavio da će ostali dio sredstava, opredijeljenih za sport, uložiti u dalji razvoj sportske infrastrukture, prioritetne sportske klubove, premije i nagrade za najbolje sportske rezultate, stipendije za perspektivne sportiste, kao i za razvoj dječijeg sporta.

“Svih 36 saveza koji su učestvovali na konkursu ispunili su uslove za dobijanje novca. Vlada Crne Gore i Ministarstvo sporta četvrtu godinu u rekordnom iznosu podržali su krovne i nacionalne sportske asocijacije. Na taj način pokazujemo kako država vodi računa o vrhunskom sportu i kako se odnosi prema sportistima i njihovim rezultatima”, kazao je Janović na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je za saveze prve kategorije olimpijskih sportova ove godine Ministarstvo sporta i mladih opredijelilo tri miliona i 175 hiljada EUR i da je to za skoro 330.000 više u odnosu na prethodnu godinu.

“Krovne sportske organizacije, Crnogorski olimpijski komitet i Paraolimpijski komitet, dobili su veća sredstava u odnosu na prethodnu godinu. Za program COK-a izdvojeno je 500 hiljada EUR, dok je za program Paraolimpijskog komiteta opredijeljeno 195 hiljada EUR”, rekao je Janović.

On je naglasio i da su svakom savezu iz te kategorije pojedinačno su uvećani budžeti za 2020. godinu.

“Tako je Košarkaški savez dobio 730, Rukometni 680, Vaterpolo 440, Odbojkaški 340, Fudbalski 160 eura, dok je za podršku džudo sportu izdvojeno 120 hiljada EUR. I svi drugi savezi su dobili značajno povećanje finansijskih sredstava”, rekao je Janović.

On je naglasio da su na konkursu ove godine učestvovala i četiri nova saveza, navodeći da je Ministarstvo sporta i mladih pomoglo u njihovom osnivanju.

“Ponosan sam što smo pomogli osnivanje Crnogorskog saveza specijalne olimpijade, za osobe sa intelektualnim smetnjama u razvoju”, rekao je Janović.

On je najavio da će ove godine biti stipendijrano 276 najperspektivnijih crnogorskih sportista.

“Za njihovo stipendiranje Ministarstvo sporta i mladih izdvojiće preko 400 hiljada EUR, što znači da je oko 30 odsto više stipendiranih sportista u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Janović.

On je najavio da će Ministarstvo sporta i mladih gotovo 450 hiljada izdvoijiti za podršku klubovima kroz saveze.

Janović je najavio da će Ministarstvo sporta i mladih sufinansirati kvalifikacioni turnir u Roterdamu za vaterpoliste.

“Posebno nam je zadovoljstvo što će naša država bićtio domaćin kvalifikacionog olimpijskog turnira u ženskom rukometu. Znamo da je ove godine poseban fokus na Olimpijskim igrama, a najveće šanse da u kolektivnim sportovima izbore plasman imaju naše rukometašice i vaterpolisti”, rekao je Janović.

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...