fbpx
NaslovnicaCrna GoraJanović: Licenciranje trenera u nadležnosti saveza

Janović: Licenciranje trenera u nadležnosti saveza

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo sporta i mladih ne donosi pravila o licenciranju trenera, već je to, shodno Zakonu o sportu, u nadležnosti nacionalnih sportskih saveza i ona moraju biti u skladu sa pravilima nadležnih međunarodnih sportskih federacija čiji su savezi članovi.

To je kazao ministar sporta i mladih Nikola Janović odgovarajući na poslaničko pitanje Neđeljka Rudovića da li je Ministarstvo razmatralo upozorenja dijela sportskih radnika povodom pravila o licenciranju trenera i da li će promijeniti ta pravila, jer ona dozvoljavaju i nestručnim osobama da se bave trenerskim pozivom.

Janović je naglasio da je taj resor pojačao segment kontrole i da su savezi dužni da dostave pravila o licenciranju trenera na saglasnost.

“Prilikom izrade zakonskih rješenja u toj oblasti posebna pažnja se vodila i o onim sportovima za koje ne postoje nadležni nacionalni savezi – u tim slučajevima licencu trenerima izdaje COK odnosno POK. Zakonom je, po prvi put u crnogorskom sistemu sporta, propisana obaveza polaganja stručnog ispita za rad u oblasti sporta koju imaju i sportski treneri”, rekao je Janović.

On je kazao da ministarstvo sporta i mladih u kontinuitetu organizuje polaganja stručnog ispita koja se odvijaju zadovoljavajućom dinamikom.

Janović je rekao da je jedan od najvažnijih zadataka koji su realizovali u prethodnom periodu bila preregistracija sportskih saveza i klubova.

“Time smo konačno izbrisali fiktivne sportske organizacije iz sistema sporta. Provjerili smo i preko 30 hiljada lica u kaznenoj i prekršajnoj evidenciji Ministarstva pravde, što nikada ranije nije urađeno, od čega je više od 1,5 hiljada iz administrativnih i stručnih struktura saveza i klubova moralo da bude isključeno zbog postojanja krivičnih djela predviđenih Zakonom o sportu”, rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, samo taj podatak dovoljno govori o značaju sprovedenih procesa u kontekstu unapređenja rada u sportskim organizacijama.

“Smatrajući je jednim od najvažnijih segmenata sportske oblasti, Zakonom o sportu unaprijedili smo definiciju trenera. Na osnovu svega navedenog, sa pravom mogu reći da je sistem crnogorskog sporta danas uređeniji nego što je bio ikada ranije”, rekao je Janović.

On je naglasio da je Ministarstvo u stalnoj komunikaciji sa nadležnom inspekcijom za sport.

“Ona ima važnu ulogu jer se provjere poštovanja zakonskih obaveza moraju u kontinuitetu vršiti kako bismo zloupotrebe sveli na najmanju moguću mjeru. U oblasti inspekcijskog nadzora smatram da ima još prostora za dalje unapređenje iako su se stvari popravile u odnosu na raniji period”, rekao je Janović.

On je istakao da je Ministarstvo sporta i mladih od svog formiranja izuzetno posvećeno unapređenju sportske oblasti.

“Donijet je novi Zakon o sportu, nova Strategija razvoja sporta koji su omogućili dinamičniji razvoj ove oblasti u Crnoj Gori. U prethodne četiri godine izgrađeno je i renovirano preko 40 sportskih sala i terena, opredijeljeni su rekordni budžeti za COK-a, POK-a i nacionalne sportske saveze za čije aktivnosti je od osnivanja Ministarstva izdvojeno preko 16 miliona eura”, rekao je Janović.

On je istakao da je briga o sportistima stavljena u prvi plan i da je iz budžeta Ministarstva sporta i mladih do sada stipendirano preko 800 sportista u iznosu od oko million eura.

“Imamo i najveće premije u regionu za značajne sportske rezultate koje predstavljaju dodatni motiv našim sportistima“, rekao je Janović.

On je kazao da je crnogorsko Ministarstvo jedino u okruženju osmislilo i uvelo sistem dječijeg sporta, koji podrazumijeva pomoć države roditeljima kroz subvencioniranje članarina za djecu koja se bave sportom u okviru sportskih klubova.

„Na taj način sport će za više hiljada djece u Crnoj Gori biti dostupniji“, rekao je Janović.

On je, komentarišući pitanje Rudovića, kazao da je dostavljeno bez obrazloženja i da nije mogao zaključiti da li se radi o nekoj konkretnoj situaciji.

“Ministarstvo je, kao i do sada, otvoreno da razmotri sve mogućnosti koje će voditi ka daljem unapređenju, kako segmenta licenciranja trenera, tako i crnogorskog sporta u cjelini. Ovom prilikom pozivam i Vas da, ukoliko ubuduće budete određene informacije, iste dostavite Ministarstvu sporta i mladih ili Upravi za inspekcijske poslove kako bismo ih provjerili i ukoliko postoji osnov za djelovanje, intervenisali u najkraćem roku, a sve u cilju stvaranja boljih uslova za rad naših sportista”, kazao je Janović.

Najčitanije