fbpx
NaslovnicaCrna GoraJačati autoritet odluka Ombudsmana

Jačati autoritet odluka Ombudsmana

Podgorica, (MINA) – Pažnju i napore u narednom periodu treba usmjeriti da se ojača autoritet odluka Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, kao i na razvoj kadrovskih kapaciteta te institucije, ocijenio je zamjenik za antidiskriminaciju, Siniša Bjeković.

On je, u kontekstu Izvještaja Savjeta Evrope u kojem se navodi da bi ombudsman trebao da ima veća ovlašćenja, rekao da se sve češće govori o potrebi da mišljenja Zaštitnika budu pravno obavezujuća.

Kako je rekao agenciji MINA, imajući u vidu da se očekuje jačanje uloge zaštitnika, u smislu veće prisutnosti i većeg autoriteta njegovih odluka, na tom planu se mora posebno raditi.

„Kada govorimo o manjku tih kapaciteta, koje brojni međunarodni akteri uočavaju, sve više se govori o tom takozvanom pravno-obavezujućoj prirodi akat, odnosno mišljenja Zaštitnika“, naveo je Bjeković.

Tu, smatra on, treba biti obazriv, imajući u vidu način kako je konstruisan sistem vlasti u Crnoj Gori, posebno odvojenost pojedinih institucija i grana vlasti.

„Da bi institucija zaštitnika mogla da računa na ovako snažnu podršku kroz pravno-obavezujuće instrumente, prevashodno je potrebno raditi na ujedinjavanju standarda iz oblasti ljudskih prava i sloboda, sa različitih grana vlasti“, ocijenio je Bjeković.

On je ukazao da se institucija Ombudsmana često poziva kao četvrta grana vlasti.

„Ali, da bismo mogli da imamo takav kapacitet morali bismo da vodimo računa da su standardi ujednačeni ili približno ujednačeni onome što čine iskustva i praksa drugih državnih organa, primarno sudova i ustavnog suda“, rekao je Bjeković.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije