fbpx
NaslovnicaCrna GoraJačanje odbrambenih kapaciteta imperativ

Jačanje odbrambenih kapaciteta imperativ

Podgorica, (MINA) – Jačanje odbrambenih kapaciteta nacionalni je imperativ, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković, koji je boravio u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane Turske.

On je, na sastanku sa turskim ministrom nacionalne odbrane Hulusijem Akarom, istakao spremnost za nastavak intenzivne saradnje i razmatranje novih bilateralnih projekata, posebno imajući u vidu veoma razvijenu vojnu industriju Turske.

Bošković je naglasio da je jačanje odbrambenih kapaciteta nacionalni imperativ i informisao turskog kolegu o procesu modernizacije Vojske Crne Gore (VCG).

On je naveo da je zadovoljan zbog predstojećih projekata, a koji se odnose na obuke i treninge pripadnika VCG u trening centrima u Turskoj, kao i nabavci opreme turske proizvodnje za potrebe crnogorske Vojske.

„Sa tim u vezi, potpisani su Sporazum o vojnoj-finansijskoj saradnji, implementacioni protokol u pogledu finansijske podrške između vlada Turske i Crne Gore, kao i Protokol o donaciji između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva nacionalne odbrane Turske“, navodi se u saopštenju.

Bošković je poručio da je zadovoljan saradnjom dvije zemlje u oblasti odbrane i zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Turska pruža Crnoj Gori.

Akar je istakao važnost jačanja državnih kapaciteta intenzivnim ulaganjem na polju odbrane, a u cilju suprotstavljanja aktuelnim bezbjednosnim izazovima.

On je naveo da je zadovoljan ostvarenom bilateralnom saradnjom Crne Gore i Turske, posebno ističući doprinos VCG kolektivnom sistemu bezbjednosti.

„Posebno zadovoljstvo je izraženo povodom saradnje u oblasti školovanja, imajući na umu da je jedan crnogorski kadet upućen na Vojnu akademiju Kopnene vojske u Ankari“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije