fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzvještaj EK upozorenje da tapkanje u mjestu nije opcija

Izvještaj EK upozorenje da tapkanje u mjestu nije opcija

Podgorica, (MINA) – Izvještaj Evropske komisije (EK) upozorenje je da tapkanje u mjestu nije opcija i podsticaj da Crna Gora zakorači unaprijed, jer je čekaju širom otvorena vrata, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da mu je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa uručila godišnji izvještaj, koji je doživio kao istinsku detekciju problema sa ciljem ubrzanja reformi na dobrobit cjelokupnog crnogorskog društva.

“Današnji godišnji Izvještaj doživljavam kao prijateljsko upozorenje da tapkanje u mjestu više nije opcija, ali i kao podsticaj da snažno zakoračimo naprijed, jer nas čekaju širom otvorena vrata”, rekao je Bečić.

On je podsjetio da je Crna Gora rekorder u broju otvorenih poglavlja.

“Novi pregovarački model, koji nalaže da ako sprovodite reforme idete brzo naprijed, ali ko nema reformi možete i nazadovati, jeste nešto što je potrebno i što je u funkciji podizanja odgovornosti i efikasnosti procesa”, kazao je Bečić.

Bečić je naveo da se Parlament u godišnjem Izvještju pominje 112 puta.

“Zaključujemo da je potrebno da vratimo Parlamentu centralno mjesto u društveno političkim procesima to jeste ono mjesto koje mu pripada”, kazao je Bečić.

On je naveo da Parlament teba da bude mjesto istinskog uvažavanja, tolerancije dijaloga i traganja za koncensuzom oko rešenja koje su preduslov daljih intregracijija.

Bečić je rekao da su u Izvještaju, dugo važno pitanje izborne reforme.

“Zadatak parlamenta je da naredni izborni proces dočekamo sa reformisanim izbornim zakonodavstvom, kako bi smjenjivost vlasti bila uobičajena, pojava a izborni dan normalna demokratska utakmica”, naveo je Bečić.

On smatra da bez napretka u poglavljima 23 i 24 nema ubrzanja puta ka EU.

“Treba da dođemo do deblokade u pravosuđu i da krenemo u odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Tu ćemo biti na testu da li nam je borba protiv kriminala i korupcije iznad uskopartijskih interesa”, kazao je Bečić.

On je odgovarajući na pitanja novinara, oko dogovora oko Zakona o slobodi vjeroispovjesti kazao da su građani sve rekli na izborima 30. avgusta.

Bečić je rekao da je sve ono što je prihvatljivo za njihove partnere, za vjerske zajednice prihvatljivo za Demokratsku Crnu Goru.

“Po tom pitanju smo potpuno relaksirani, jer gladamo da na jedan način pomognemo rješenju, a dogovor jeste najbolje rješenje, a ne da izazivamo bilo kakve probleme ili turbulencije”, zaključio je Bečić.

Najčitanije