fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzmjenom Odluke štiti se Zakon o crnogorskom državljanstvu

Izmjenom Odluke štiti se Zakon o crnogorskom državljanstvu

Podgorica, (MINA) – Izmjenom odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom štiti se zakon koji reguliše tu oblast, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz tog resora su nazvali manipulacijom stavove da se tom odlukom mijenja Zakon o crnogorskom državljanstvu.

“Važeća odluka je protivzakonita i neustavna. Zakon o crnogorskom državljanstvu kao jedan od osam kriterijuma za prijem u crnogorsko državljanstvo traži deset godina neprekidnog zakonitog boravka na teritoriji Crne Gore”, kazali su iz MUP-a.

Oni su dodali da važeća odluka, nezakonito, taj rok produžava na 15 godina.

“Naša inicijativa taj rok vraća u zakonom predviđeni rok. Dakle, pet godina privremenog i pet godina stalnog neprekidnog boravka, jedan su od više kriterijuma za sticanje prava na prijem u crnogorsko državljanstvo”, naveli su iz MUP-a.

Iz tog resora su kazali i da je manipulacija da se Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta oduzima crnogorsko državljanstvo.

Iz MUP-a su poručili da nijednom crnogorskom državljaninu, ma gdje on živio, po osnovu izmjena i dopuna zakona o registrima prebivališta i boravišta neće biti oduzeto crnogorsko državljanstvo.

“Paradoksalno je i objašnjavati da se nekome na ovaj način može oduzeti nacionalni identitet. Oni koji budu izbrisani iz registra prebivališta gube biračko pravo, ali ne trajno. Oni ga mogu ponovo vratiti kada se nastane na teritoriji Crne Gore”, rekli su iz MUP-a.

Kako su istakli, Izmjene i dopune zakona ne odnose se na ljude koji su na privremenom radu u inostranstvu, studente, pomorce, sportiste, već one koji su trajno i sudbinski vezali svoje živote za neku drugu državu.

“Ponavljamo, i u tom slučaju, neće izgubiti crnogorsko državljanstvo”, navode iz MUP-a.

Oni su nazvali manipulacijom da se Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta vrši diskriminacija.

“Netačno. Moglo bi se čak argumentovano reći da je ranije vršena diskriminacija i to po partijskoj osnovi”, naveli su iz MUP-a.

Prema njihovim riječima, građani i građanke su i te kako brisani iz biračkog spiska po osnovu gubitka prebivališta i to ciljano i selektivno.

“Navedene izmjene i dopune kao svoj target nemaju nijednu nacionalnu ili vjersku grupu, već imaju za cilj da urede osnovni registar prebivališta koji jedna država vodi. Bez uređenja registra prebivališta nema ni uređene države”, kazali su iz MUP-a.

Kako su dodali, neuređen registar prebivališta otvara prostor za političke manipulacije i inženjering.

Iz MUP-a su ocijenili i da je manipulacija ocjena da se Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta krše međunarodni standardi.

Navodi se da svaka država ima autonomno pravo da uređuje pitanje državljanstva i registra prebivališta kao uslova za biračko pravo, na način na koji misli da je u njenom interesu.

“U krajnjem, Ustav Crne Gore je jasan, i mislimo da je poštovanje Ustava mjera patriotizma”, rekli su iz MUP-a.

Iz tog resora nazvali su manipulacijom i stav da se aktima u proceduri vrši izdaja Crne Gore.

Iz MUP-a su naveli da je Odluka o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom prošle godine bila smetnja za prijem u crnogorsko državljanstvo za 17 lica.

Kako su kazali, uređivanje registra prebivališta, bez oduzimanja državljanstva bilo kom licu, uz jasan pravni postupak, sa svim garancijama je zahtjevan posao koji je nesporno u javnom interesu.

“Svaka ozbiljna javna politika mora biti zasnovana na pravilnim statističkim podacima. Bez preciznog registra prebivališta javne politike u sferi zdravstva, socijale, fiskaliteta itd, nalaze se u magli”, rekli su iz MUP-a.

Najčitanije