fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzborna lista Socijalista u skladu sa izbornim propisima

Izborna lista Socijalista u skladu sa izbornim propisima

Podgorica, (MINA) – Izborna lista Socijalista u potpunosti je u skladu sa važećim izbornim propisima i ispunjava sve zakonske uslove da bude potvrđena, kazala je predsjednica te partije Snežana Jonica, dodajući da će sjutra predati žalbu Ustavnom sudu na rješenje Državne izborne komisije (DIK).

Jonica je u intervjuu agenciji MINA rekla da Ustavni sud ima imperativno postavljen kratak rok od 48 sati za odlučivanje, od trenutka kada od DIK-a dobije dokumentaciju, a do konačne odluke te sudske instance ne može se proglasiti zbirna izborna lista.

„Izborna lista Socijalista ispunjava sve zakonske uslove da bude potvrđena, ali je politika umiješala prste u pravo, jer smo modelom koji Demokratskoj partiji socijalista (DPS) oduzima najmanje jedan siguran poslanički mandat iz manjinske kvote takli u osinjak“, navela je Jonica.

Ona je istakla da je izborna lista „Snežana Jonica – Socijalisti Crne Gore – Da živimo kao Jugosloveni“ u potpunosti u skladu sa važećim izbornim propisima.

Jonica je kazala da im Zakon dozvoljava da predaju manjinsku listu i podsjetila da su taj tekst izbornog zakona 2014. godine zajedno usvojili DPS i Demokratski front.

„Ovim načinom nastupa na izborima u poziciji smo da uzmemo najmanje jedan poslanički mandat koji je do sada pripadao DPS-u, ili partijama koje su uvijek bile uz vlast“, dodala je Jonica.

Prema njenim riječima, ovim modelom isključili su mogućnost rasipanja opozicionih glasova, jer je cenzus za manjinsku listu 0,7 odsto.

„I tako skidamo sa sebe nametnutu hipoteku da glas za nas može biti rasut“, navela je Jonica.

Ona je kazala da su Socijalisti doslovno primijenili norme koje propisuje izborno zakonodavstvo.

„Ali tada na scenu stupa DIK kao stražar interesa DPS-a“, rekla je Jonica.

Ona je navela da je upravo DIK 29. jula, na zahtjev potpuno drugog subjekta, svojim dokumentom ustanovio pravo Jugoslovenima da se kandiduju po ovom modelu.

„Sada DIK naprasno poništava sopstvenu odluku, jer se, očigledno, nijesu nadali našoj izbornoj listi. Čim smo predali izbornu listu pali se alarm u DIK-u, pa nam traže da dostavimo originalne primjerke statuta i programa, iako smo ih već dostavili. Potom provjeravaju kod Ministarstva javne uprave naša partijska dokumenta, ali i tamo je sve čisto“, kazala je Jonica.

Kako je dodala, nijedan dokument bilo koje druge partije nije provjeravan, pa će ostati zabilježeno da su Socijalisti jedina stranka koja je imala tu „privilegiju“.

Prema riječima Jonice, obrazloženje rješenja o odbijanju izborne liste Socijalista predstavlja “pravno zastiđe” i u njemu nigdje ne piše da je njihova lista suprotna bilo kom zakonu.

Kako je kazala, obrazloženje DIK-a ne samo da je pravno nekorektno, već predstavlja udar na Ustav, zagarantovana ljudska prava i Socijaliste, „sa samo jednim ciljem – zaštititi DPS da im Socijalisti ne preotmu najmanje jedan poslanički mandat“.

„Postavlja se pitanje zašto DIK u startu nije saopštio da Socijalisti ne mogu predati manjinsku listu, već kad su vidjeli da je voda došla do poda silom na sramotu su počeli da smišljaju nove razloge, pa će tako za pravne anale Crne Gore ostati njihova definicija da „Jugosloveni ne ispunjavaju uslove za manjinski narod, jer nisu nacija koja ima vjeru i jezik““, navela je Jonica.

Ona je navela da ne može da ne primijeti „u najmanju ruku čudno postupanje“ opozicionih predstavnika u DIK-u.

Jonica je kazala da oni treba građanima da objasne zašto ne žele da jedan ili dva poslanička mandata iz manjinske kvote, koji su do sada uvijek pripadali vlastima, pripadnu opozicionoj partiji.

„Boje li se oni da opozicija ne dobije previše mandata? Zašto? Šalju li time poruku da im nije stalo do promjene vlasti u Crnoj Gori, već da im je partijski interes primaran, jer im najviše odgovara da se zacementira postojeća politička scena“, upitala je Jonica.

Ona je istakla da Socijalisti predstavljaju političku ponudu koja potpuno neopterećeno gradi novu priču, jer se bave svakodnevnim životnim problemima, a ne političkom demagogijom koje su građani Crne Gore odavno siti.

„Zato mnogima ne odgovara da poslanički mandat dobiju oni koji će da pitaju – Prođoše izbori, ostade koronavirus, pa dobro od čega da živimo? Kad će se ispoštovati ustavna norma o besplatnim udžbenicima? Kako ćemo bez ogromnih rezova, otpuštanja i smanjivanja plata da počnemo da plaćamo rate za autoput? I pitanje svih pitanja – ima li nam života nakon izbora“, zaključila je Jonica.

Najčitanije

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo, do 19 stepeni

Podgorica, (MINA) – U južnim predjelima Crne Gore jutros se očekuje povećana oblačnost, ponegdje...