fbpx
NaslovnicaCrna GoraIvanović: Suverenistički blok da djeluje kroz koncept Vlade u sjenci

Ivanović: Suverenistički blok da djeluje kroz koncept Vlade u sjenci

Podgorica, (MINA) – Sadašnja vlast treba da bude smijenjena što prije, ocijenio je lider Građanskog pokreta (GPCG) Velibor Ivanović, navodeći da je za Crnu Goru i njene građane od vitalnog značaja da se suverenistički blok neformalno ujedini i djeluje kroz koncept vlade u sjenci.

On je rekao da je GPCG, koji je osnovan prije nešto više od šest mjeseci, kreiran da sruši aktuelnu Vladu.

„Djelujemo vrijedno da je u tom cilju destabilizujemo i kreiramo ambijent za vanredne parlamentarne izbore. Uz to, insistiramo da se u istom danu održe i vanredni lokalni izbori u svim gradovima“, naveo je Ivanović.

On je agenciji MINA kazao da postoji „realna opasnost“ da taj proces iniciraju i neki konstituenti vlasti u dilu sa poraženim režimom, što bi, kako je naveo, bio najgori mogući scenario.

„Zato je od vitalnog značaja za državu i naciju, koje su pod opsadom, da se takozvani suverenistički blok neformalno ujedini i djeluje kroz koncept vlade u sjenci“, naveo je Ivanović.

Na taj način, kako je rekao, osiguravaju da oni „diktiraju“ tempo i formu društvene i političke dinamike, čiji krajnji rezultat treba da bude prekid sistemske anticrnogorske ofanzive, i koja na vlast treba da dovede sposobne, nekorumpirane i moderne patriote.

Ivanović je objasnio da je koncept Vlade u sjenci novina u političkom životu u Crnoj Gori i da se radi o vrlo zahtjevnom, ali i efikansnom načinu udruženog djelovanja opozicije.

„Po principu resor-na-resor se u određenom vremenskom periodu biračima dokazuje supremacija političkog načina rada i samih rješenja u odnosu na aktuelnu Vladu. Vjerujem da malo ko u Crnoj Gori na današnji dan ne razumije da bi na taj način vrlo brzo došlo do vanrednih izbora“, naveo je Ivanović.

Trenutno se, kako je kazao, dešava proces prekomponovanja kompletne političke scene u Crnoj Gori i zato GPCG nudi taj moderan i efiksan mehanizam za, kako je naveo, rušenje loše vlasti.

Ivanović je objasnio da je cilj da se opozicija konsoliduje i ujedini oko zajedničkih interesa, a to su evropska i NATO država i njen građanski koncept.

Kako je naveo, sam koncept vlade u sjenci obezbjeđuje jačanje povjerenja između opozicionih partija i vrsta je pripreme za buduće koaliranje u vlasti, a tako kompleksan proces ne može da vodi jedna partija pojedinačno, pa ni GPCG.

To je, kako je kazao Ivanović, ozbiljan posao za sve partije, kao i nezavisne pojedince i nevladine organizacije, kojima je građanski koncept države jasna profilacija djelovanja.

„Proces je u toku. Napravljeni su prvi kontakti, i tokom posljednjih sedmica se održavaju stalne komunikacije na više nivoa, sa nekoliko opozicionih partija i većim brojem nezavisnih intelektualaca“, rekao je Ivanović.

On vjeruje da će ta ideja i proaktivna inicijativa uroditi plodom i da će je na kraju prihvatiti sve partije opozicije.

Ivanović je ocijenio da su priličan broj poteza koje je povukla aktuelna Vlada i izjava kod građana izazvali nelagodu, a ponekad i osjećaj srama.

„Izjave premijera koje promovišu klerikalnu dogmu, pa i čisto sujevjerje, su dokaz da je sistem kojeg smo tokom 15 proteklih godina gradili potonuo skoro do samog dna. Naša je obaveza da smijenimo ovakvu vlast što prije“, naveo je Ivanović.

Kako je kazao, ukoliko ne bude razumijevanja kod opozicije da je nasušna potreba djelovanje kroz koncept vlade u sjenci, „apostolska Vlada“ će odraditi kompletan mandat.

„Crna Gora kakvu poznajemo i kakvu volimo na kraju tog mandata više neće ličiti na sebe“, rekao je Ivanović.

On je naveo da kao glavne tačke trenutnih neslaganja i podijeljenosti u crnogorskom društvu vidi gotovo svakodnevno i grubo kršenje Ustava od strane vlasti.

„Takvim djelovanjem dovode u pitanje državnost i samostalnost Crne Gore kao i njen sam gradjanski i antifašistički karakter. Preferencija političke agende agresivnog i uvezenog svetosavlja kao i državnih simbola druge države, čine podjele u zajednici sve dubljim“, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, sve jača klerikalizacija ambijenta pokušava da nametne, kao normalu, narušavanje principa sekularnosti na način da se privileguje jedna u korijenu nedomicilna crkva.

Ivanović je poručio da će GPCG biti pouzdan i stabilan partner svim političkim subjektima, grupama organizovanih građana i pojedincima koji dijele sa njima ideološke i civilizacijske vrijednosti.

„Ne postoji promil šanse da bilo kada, u bilo kojim uslovima, budemo u političkim koalicijama sa anticivilizacijskim i retrogradnim strankama koje djeluju protiv interesa crnogorske države i nacije“, naglasio je Ivanović.

GPCG, kako je naveo, želi da proširi i modernizuje političku ponudu biračima nuđenjem treće opcije, utemeljene na liberalnim vrijenostima, koje imaju duboke korijene i zostavštinu u Crnoj Gori.

„GPCG je danas ona baklja koju je 90-tih zapalio sjajni Liberalni savez. Ona je pouzdano adekvatan odgovor na sveprisutno nezadovoljstvo građana koje uigrane partitokrate godinama drže u trajnoj, neprestanoj poziciji da biraju manje lošu od dvije nezadovoljavajuće politike“, rekao je Ivanović.

U GPCG, kako je naveo, žele da postignu suprotno od onog što su označili kao destruktivno i razarujuće po budućnost.

„Integralisti smo i djelujemo kontra podjela u zajednici. Na temeljnoj agendi moderne politike socijalnog liberalizma želimo da radimo na dosljednom ugrađivanju evropske (i svjetske) civilizacijske baštine“, kazao je Ivanović.

GPCG se, kako je dodao, sprema da u crnogorsko društvo integriše liberalnu demokratiju, jednakost, jednakopravnost, vladavinu prava uz poštovanje ljudskih i građanskih prava, solidarnost i tržišnu ekonomiju.

„Insistiramo na istinskoj i potpunoj primjeni Ustava u smislu oživotvorenja neosporivih principa multikulturalizma, modernosti i antifašizma. Mi nijesmo proevropska družina, već istinska crnogorska. A Crna Gora jeste i vazda je bila Evropa“, rekao je Ivanović.

On je dodao da su njihovi birači samosvjesni i za budućnost zainteresovani građani, koji nijesu korumpirani stranački vojnici, niti ideološki zarobljenici.

„Slobodni/e i slobodoumni/e, bez obzira na mjesto na kojem žive, obrazovanost, pol, dob, etničku, kulturološku i religijsku pripadnost, svi oni/e koji su predani/e građanskim i liberalnim vrijednostima“, naveo je Ivanović.

On smatra da je geostrateška, spoljnopolitička orijentacija prethodne vlasti predstavlja najbolji dio njene dugogodišnje vladavine, a GPCG je snažno usmjeren na ostvarivanje ciljeva na tome putu, ali sa značajnom novom energijom i zalaganjem.

„Naprosto smo naučili lekcije iz grešaka prošlog režima. Sadašnja vlast se deklarativno odredila za isti smjer, ali se na konkretnom nivou viđenog da zaključiti da zapravo opstruira napredak“, kazao je Ivanović.

On je rekao da je, kao lider, zadovoljan načinom i tempom kojim se GPCG razvija, i da je to ozbiljan izazov u ambijentu svekolikih restrikcija zbog pandemije koronavirusa.

Ivanović je podsjetio da su prvu kancelariju otvorili prije tri mjeseca u Nikšiću i najavio da ubrzo otvaraju novu u Plavu, koji za njih kao grad ima veoma veliki strateški značaj.

„U pripremi je otvaranje kancelarija u Glavnom gradu i Budvi. U svim ostalim gradovima trenutno gradimo mrežu saradnika koja će da bude osnov za kreiranje lokalnih odbora kada postanemo politički subjekt“, kazao je Ivanović.

Zabrane okupljanja, kako je naveo, odložile su Osnivačku skupštinu, koja je bila planirana za kraj januara na Cetinju.

Ivanović je rekao da je veoma važno istaći da je GPCG stvaran pokret, „izrastao iz naroda kao prirodna reakcija i bunt na dešavanja nakon parlamentarnih izbora“.

„Sa radošću svjedočim svakodnevnom povezivanju ljudi koji se ranije nijesu poznavali, a koje je spojila ideologija socijal-liberalizma. Liberalizam je, kako kažu, ideologija bez ideologije, koja u fokusu kao prioritet ima pojedinca i njegove slobodu i prosperitet“, zaključio je Ivanović.

Najčitanije