fbpx
NaslovnicaCrna GoraIskopavajući pijesak ušli u rejon ribolovnog revira

Iskopavajući pijesak ušli u rejon ribolovnog revira

Podgorica, (MINA) – Iz riječnog korita Gračanice, u selu Morakovo, dva bagera i pet kamiona, iskopavajući pijesak, ušli su u rejon ribolovnog revira, što ostavlja katastrofalne ekološke posledice, saopštili su predstavnici nikšićke Župe.

Predstavnik mještana Morakova, Dragan Marojević rekao je da je nakon nedavnih ekoloških incidenata u Crnoj Gori situacija daleko od dobre.

»U nikšićkoj Župi, tačnije selu Morakovo, već dva dana iskopava se pijesak iz riječnog korita Gračanice, koja akcija ostavlja katastrofalne posledice u ekološkom smislu«, kazao je Marojević.

Prema njegovim riječima, u utorak i danas dva bagera i pet kamiona ušli su u rejon ribolovnog revira rijeke Gračanice i mrijestilišta pastrmke, odakle odvoze pjesak i time mute vodu koja je trenutno na biološkom minimumu.

To znači, pojasnio je on, da je protok minimalan, a šanse da se voda izbistri ravne su nuli.

»Ovo ne ostavlja ni minimalne šanse za floru i faunu na lokaciji«, poručio je Marojević.

Poseban problem, smatra on, predstavlja reakcija komunalne policije, koja je, uprkos upornom prijavljivanju mještana, odbila da izađe na lice mjesta, uz obrazloženje da je dio kadrova na odmoru, dio na bolovanju, a neki od njih, kako je rečeno – bojkotuju.

»Apelujemo na javnost da reaguje na ovu devastaciju i molimo da se spriječi još jedan pomor i istrijebljenje ribe, a takođe, da se nađu lica odgovorna za ovaj incident, te da budu adekvatno sankcionisana«, kazao je Marojević.

Najčitanije