fbpx
NaslovnicaCrna GoraIntegracija u EU nema alternativu

Integracija u EU nema alternativu

Podgorica, (MINA) – Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju odlične bilateralne odnose, a puna integracija dvije države u Evropsku uniju (EU) nema alternativu, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i Zorana Zaeva u Podgorici.

„Naši bilateralni odnosi su fantastični, nemamo otvorenih pitanja već samo potrebu da radimo zajedno za bolje naših država i cijelog regiona“, kazao je Marković.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je razgovarano o daljoj evropskoj integraciji dvije zemlje.

“Istaknuto je zajedničko očekivanje da će se proces unutrašnje konsolidacije EU i razmatranje novih modaliteta procesa pregovora odvijati što prije, kako bi Zapadni Balkan mogao dinamičnije da napreduje na putu ka Uniji”, navodi se u saopštenju.

Marković je rekao da bez obzira na ove procese u Uniji, Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena reformama u evropskoj agendi koja nema alternativu.

On je posebno istakao punu podršku Crne Gore skorom punopravnom članstvu Sjeverne Makeodnije u NATO.

Marković naglasio da je Crna Gora spremna da na svaki način pomogne Sjevernoj Makedoniji u pripremi, i podijeli svoja iskustva kao do sada najmlađa članica Alijanse.

Zaev je zahvalio Crnoj Gori što je prva od članica NATO-a ratifikovala njihov Protokol o pristupanju i dodao da se nada da će Sjeverna Makedonija u toku naredne godine postati punopravna članica Alijanse.

Premijeri su se, kako je saopšteno, saglasili da je regionalna saradnja izuzetno važna te da je dalje treba jačati.

Marković je u tom kontekstu naglasio značaj Berlinskog procesa i ispunjavanja agende povezivanja kao okvira koji može dati značajan doprinos razvoju regiona.

Najčitanije