fbpx
NaslovnicaCrna GoraInicijativa odbrambene saradnje ključna za razvoj regiona

Inicijativa odbrambene saradnje ključna za razvoj regiona

Podgorica, (MINA) – Inicijativa odbrambene saradnje (DECI) ključna je za razvoj regiona i njegove zajedničke političko-vojne politike u oblasti bezbjednosti i odbrane, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Iz Ministarstva su saopštili da se u Podgorici održava osma konferencija načelnika generalštabova zemalja članica Inicijative DECI.

Bošković je rekao da je inicijativa DECI koja je pokrenuta 2012.godine zemljama članicama donijela brojne prednosti.

“Naše države dijele interese u oblasti odbrane, stvarajući bezbjedan region zajedničkim učešćem u misijama, operacijama, edukacijama i obukama. To je ključna inicijativa u regionu koja doprinosi razvoju zajedničke političko-vojne politike u oblasti bezbjednosti i odbrane”, kazao je Bošković.

On je dodao i da su principi DECI inicijative – udruživanje i dijeljenje, razumijevanje i izgradnja povjerenja među zemljama članicama savršeno povezani sa crnogorskim strateškim ciljevima.

“Samo otvorena i iskrena saradnja ključ je za stabilnost i prosperitet. Zato naglašavam crnogorsku posvećenost da ostanemo pouzdan partner u duhu NATO sistema pametne odbrane i evropskog koncepta udruživanja i dijeljenja”, poručio je Bošković.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić kazao je da je konferencija prilika da se razmijene iskustava i gledišta vojne saradnje u regionu.

“Crna Gora ima tri strateška vanjsko-politička cilja, puno članstvo u NATO, potpuna integracija u EU i regionalna sigurnost i stabilnost“, rekao je Dakić.

Ostvarenju prvog cilja, kako je naveo Dakić, doprinijela je činjenica da su na početku evroatlantskih integracija shvatili da su regionalne inicijative i saradnja podjednako važne kao NATO i EU integracije.

„Tokom ovogodišnje konferencije razgovaralo se o stabilnosti balkanske regije i u tom kontekstu doprinosu NATO KFOR-a i EUFOR ALTHEA, a razmatrana su i pitanja saradnje kroz NATO koncept vodeće nacije (FNC, Framework Nation Concept)“, navodi se u saopštenju.

Načelnici generalštabova Italije, Slovenije, Albanije, Austrije, Mađarske, Hrvatske su se osvrnuli i na izazove i prijetnje sa kojima se države u regionu suočavaju i na modele zajedničkog odgovora.

Najčitanije