fbpx
NaslovnicaCrna GoraHrvatska će nastaviti da podržava evropsku perspektivu Crne Gore

Hrvatska će nastaviti da podržava evropsku perspektivu Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Hrvatska će Crnoj Gori pružiti neophodnu ekspertsku asistenciju, kako bi dosadašnji okvir saradnje bio dodatno unaprijeđen u cilju brže evropske integracije države, poručeno je na sastanku predsjednika Skupštine Alekse Bečića sa hrvatskim ministrom vanjskih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku su potvrđeni vrlo dobri bilateralni odnosi Hrvatske i Crne Gore, sa akcentom na važnost dijaloga u cilju rješavanja otvorenih pitanja.

Sagovornici su, kako se navodi, izrazili želju za jačanjem saradnje u brojnim područjima od zajedničkog interesa.

Na sastanku Bečića i Grlića Radmana poručeno je da Hrvatska želi svog susjeda u porodici razvijenih evropskih zemalja.

“Konstatujući da između Crne Gore i Hrvatske vladaju dobri odnosi i otvorena saradnja, Bečić je ocijenio važnost daljeg snaženja parlamentarne saradnje, kako kroz grupu prijateljstva, tako i na nivou skupštinskih radnih tijela”, kaže se u saopštenju.

On je istakao da Crna Gora izuzetno cijeni podršku Hrvatske evropskim integracijama države, kao i saradnju u okviru NATO.

Bečić je rekao da Crna Gora reformama u poglavljima 23 i 24 nastoji da pokaže posvećenost najvažnijem spoljnopolitičkom cilju i pruži snažne argumente za podršku ka crnogorskom evropskom putu.

U odnosu na proteklo hrvatsko predsjedavanje Savjetu Evropske unije (EU), Bečić je zahvalio na kontinuiranoj podršci i zagovaranju politike proširenja, navodeći da spoljnopolitički prioriteti nove parlamentarne većine nemaju alternativu.

“Grlić Radman je naglasio da će Hrvatska nastaviti da snažno podržava proces proširenja i priključenje Crne Gore EU, imajući u vidu značajan doprinos Crne Gore stabilnosti regiona”, kaže se u saopštenju.

On je posebno zahvalio na pruženoj solidarnosti i pomoći koju je Crna Gora uputila povodom razornih zemljotresa, što je, kako je kazao, gest koji Hrvatska i njeni građani neće zaboraviti.

Najčitanije