fbpx
NaslovnicaCrna GoraHrapović: Epidemiološka situacija u Beranama stabilna

Hrapović: Epidemiološka situacija u Beranama stabilna

Podgorica, (MINA) – Trenutna epidemiološka situacija u Beranama je stabilna, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović tokom posjete Opštoj bolnici (OB) u tom gradu, navodeći da se u njoj liječi 30 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih je osam sa teškom kliničkom slikom.

On je rekao da je crnogorski zdravstveni sistem pokazao snagu, mogućnost brzog prilagođavanja kriznim situacijama, kao i odanost pozivu i profesiji, prenosi PR Centar.

“Sve ovo i mnoge druge kvalitete posjeduje kolektiv OB Berane. Važno je da je trenutna epidemiološka situacija u OB Berane stabilna, a u prilog tome koliki teret svakodnevno nose ljekari, medicinsko i nemedicinsko osoblje, govore i podaci da se u ovoj ustanovi liječi 30 pacijenata pozitivnih na koronavirus, osam pacijenata je sa teškom kliničkom slikom, pet ih je na respiratoru”, rekao je Hrapović.

On je podsjetio da je ukupan broj do sada hospitalizovanih pacijenata 234, oporavljenih je 217, a preminulo je njih 24.

Prema riječima Hrapovića, o kovid pozitivnim i suspektnim pacijentima svakodnevno brine osam ljekara specijalista i 52 medicinske sestre i tehničara.

“Shodno stanju pacijenata, angažovana su i četiri anesteziologa, četiri radiologa, sedam anestetičara i sedam radioloških tehničara. U prosjeku se u ovoj bolnici dnevno pregleda 153 pacijenta”, naveo je Hrapović.

U beranskoj bolnici, kako je dodao, zaraženo je 12 medicinskih radnika, a njih deset se oporavilo.

Hrapović je rekao da je informisan od menadžmenta da bolnica posjeduje dovoljno zaštitne opreme.

“I na kraju, ne smijemo zaboraviti da, iako u izmijenjenim uslovima, iako kovid centar, OB Berane pruža našim građanima i druge zdravstvene usluge, prije svega hitne operacije i porođaje, pa je tako od početka epidemije, bilo 410 porođaja i 124 operacije”, naveo je Hrapović.

Zbog svega navedenog, kako je istakao, svi zaposleni u OB Berane zaslužuju duboku zahvalnost i divljenje.

Direktor OB Berane, Budimir Dabetić, zahvalio je Hrapoviću na posjeti i svim zaposlenima na predanom, kvalitetnom radu i dobroj organizaciji.

“Ni u jednom trenutku nismo imali problem sa nijednim zaposlenim. Svi oni pružaju potpunu zdravstvenu zaštitu svima kojima je potrebna. Što se tiče opreme i terapije, u svakom trenutku smo imali sve što nam je potrebno, tako da su uslovi rada i liječenja u našoj bolnici na zavidnom nivou”, kazao je Dabetić.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...