fbpx
NaslovnicaCrna GoraHospitalizovano 170 kovid pacijenata

Hospitalizovano 170 kovid pacijenata

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori hospitalizovano je 170 pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom, od čega se njih 29 nalazi u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), kazao je direktor Interne klinike KCCG Sreten Kavarić.

On je na konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) rekao da je u Klinici za infektivne bolesti KCCG hospitalizovano 13 kovid pacijenta i oni su stabilnog zdravstvenog stanja.

Kako je naveo Kavarić, u poluintenzivnoj jedinici Interne klinike KCCG nalazi se devet pacijenta, koji su takođe stabilni, a jedan od njih je na neinvanzivnoj ventilaciji.

Kavarić je kazao da se u intenzivnoj jedinici Interne klinike KCCG nalazi šest pacijenta, od čega su dva na mehaničkoj ventilaciji i oni su životno ugroženi, jedan je na neinvazivnoj ventilaciji, a troje na visokim protocima kiseonika.

Kako je naveo, jedan kovid pacijent nalazi se na ortopediji KCCG.

Kavarić je kazao da je u Opštoj bolnici u Baru hospitalizovano 16 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

„Od čega šest ima težu kliničku sliku, a ostali su stabilnog opšteg stanja. Niko nije na respiratoru. Pet pacijenta nalazi se na opservaciji“, naveo je Kavarić.

On je rekao, da je bolnici u Beranama hospitalizovano 58 pacijenta.

Prema njegovim riječima, šest kovid pacijenata, koji su hospitalizovani u beranskoj bolnici, imaju težu kliničku sliku, od čega su dva životno ugrožena.

„Jedan od ta dva pacijenta je kandidat za priključenje na mehaničku ventilaciju, odnosno respirator“, naveo je Kavarić.

Ostali pacijenti u bolnici u Beranama, kako je dodao, stabilnog su opšteg stanja.

Prema njegovim riječima, jedan pacijent je na opservaciji u beranskoj bolnici.

Kako je kazao Kavarić, u nikšićkoj Opštoj bolnici nalazi se 40 pacijenta, od čega dva imaju težu kliničku sliku i jedan je na respiratoru.

„Od tog broja pacijenata, 30 je na Internom odjeljenju, a deset na odjeljenju Psihijatrije. U nikšićkoj bolnici osam pacijenata se nalazi na opservaciji“, rekao je Kavrić.

U Brezoviku se, kako je dodao, nalazi 18 pacijenta i oni su stabilnog opšteg stanja.

„Najavljeno je da će u toku dana biti devet prijema iz Opšte bolnice u Nikšiću, što znači da su ti pacijenti dobrog opšteg stanja i da će ostatak liječenja provesti u toj zdravstvenoj instituciji“, rekao je Kavarić.

Kako je dodao, u bolnici Kodra nema hospitalizovanih pacijenata.

Kavarić je kazao da se u Opštoj bolnici u Pljevljima nalazi osam pacijenta, koji su stabilnog opšteg stanja.

„Jedan od tih pacijenata nema pneumoniju, radiološki dokazano, ali je test pozitivan i prezentovan je neurološkim problemima. Tri pacijenta u pljevaljskoj bolnici su u srednje teškom stanju“, objasnio je Kavarić.

Kako je naveo, u stacionaru u Rožajama nalazi se jedan pacijent, koji je stabilnog opšteg stanja.

Kavarić je kazao da su dva pacijenta koja su preminula 3. avgusta i pacijenti čija je smrt prijavljena u posljednja 24 sata imali po nekoliko komorbiditeta, odnosno da infekcija koronavirusom nije bila njihovo jedino oboljenje.

On je rekao da je u Crnoj Gori 119 zdravstvenih radnika inficirano koronavirusom, ili se nalazi u samoizloaciji i čeka rezultate ponovnog testiranja, što znači da je njih 119 odsutno iz redovnog radnog procesa.

Kako je dodao Kavarić, operacije pacijenata sa malignim oboljenjima i kod akutno oboljelih rade se po planu u KCCG.

Na pitanje kada bi mogla da bude otvorena PCR laboratorija u KCCG, Kavarić je odgovorio da je u toku nabavka PCR mašine, koja najranije može da stigne krajem septembra.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić, govoreći o otvaranju granica, kazao je da će se uskoro i državljani Ukrajine naći na listi zemalja čiji stanovnici mogu da uđu u Crnu Goru.

“Insitut je napravio metodologiju koja je slična onoj Evropske unije, gdje je jedan od ključnih parametara broj aktivnih slučajeva, a drugi ključan parametar je kretanje broja oboljelih i dugoročni trendovi” rekao je Begić.

On je podsjetio da je predlog da rezidentima Rusije bude dozvoljen ulazak u Crnu Goru došao od Operativnog štaba za turizam i Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ne smije se, kako je rekao, zabraviti potencijalni broj ljudi koji bi došli u Crnu Goru.

“Ne samo da razmatramo otvaranje granica, nego i uslove pod kojima se one mogu otvoriti”, naveo je Begić.

On je rekao da je poštovanje mjera jako bitno i da je za sve zdravstvene ustanove i pacijente to propisano.

“Postoje kategorije pacijenata kojima maska smeta, koji ne mogu da je nose, kod kojih izaziva paničan strah”, kazao je Begić.

On je objasnio da se u tom slučaju mora raditi individualna procjena koristi nošenja maske i procjena štete nenošenja.

Najčitanije