fbpx
NaslovnicaCrna GoraHospitalizovano 129 pacijenata sa koronavirusom

Hospitalizovano 129 pacijenata sa koronavirusom

Podgorica, (MINA) – U Kliničkom centru Crne Gore i opštim bolnicama hospitalizovano je 129 pacijenta pozitivnih na koronavirus, saopšteno je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

Direktor Interne klinike KCCG Sreten Kavarić kazao je da se u Kliničkom centru liječi 19 pacijenata, od kojih se četiri nalaze na Intenzivnoj njezi i životno su ugroženi.

Kako je naveo, u barskoj Opštoj bolnici hospitalizovano je 19 pacijenta, od kojih šest ima tešku kliničku sliku, a u beranskoj 36 kovid pacijenta, od kojih je takođe šest sa teškom kliničkom slikom.

U nikšićkoj bolnici hospitalizovano je 39 pacijenata, od kojih tri imaju tešku kliničku sliku, u Brezoviku sedam pacijenata koji su stabilni.

Prema riječima Kavarića, u Kodri su dva kovid pacijenta i oni su stabilno, u pljevaljskoj bolnici ih je sedam, dok u rožajskom stacionaru nema pacijenata.

„Pacijenti koji su životno ugroženi, osim jednog koji se nalazi u KCCG u Intenzivnoj jedicini, nijesu na respiratoru, iako imaju tešku kliničku sliku“, precizirao je Kavarić.

On je kazao da su 53 zdravstvena radnika pozitivna, među kojima je sedam nemedicinskih, dok je u samoizolaciji 20 zdravstvenih radnika.

„Krizni medicinski stab je jutros donio odluku da se od sjutra u KCCG, uz prethodno testiranje na novi koronavirus za one koji imaju negativan test može organizovati elektivni, odnosno hladni operativni program u Klinici za hirurgiju“, rekao je Kavarić.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša upozorio je da epidemija i dalje traje, „neumoljiva je i kažnjava nas za sve one propuste koje smo napravili“.

On je rekao da se mogu donositi mjere i predlagati preporuke, ali ako se ne poštuju i dalje će biti problema sa infekcijom i lokalnim prenosom.

On je upozorio da se koncertima, privatnim zabavama, svadbama, neadekvatnim ponašanjem u kafanama i restoranima, prevelikim druženjem, nevođenjem računa o fizičkoj distanci, stvaraju uslovi da epidemija može da raste.

Na pitanje šta je obaveza osobe koja ima potrebu da ode u Srbiju na jedan dan pri vraćanju, odnosno ulasku u Crnu Goru, Mugoša je odgovorio da će ta osoba kada se vrati ili ići u samoizolaciju, ili će uraditi PCR test koji treba da bude negativan, ili pozitivan ELISA test koji potvrđuje da je ta osoba preležala bolest.

„Nikome od građana Crne Gore nije onemogućeno da dođe, a način samo biraju, ako mogu da urade PCR test ući će u zemlju, a ako ne mogu ili nemaju vremena onda moraju u samoizolaciju“, kazao je Mugoša.

Kako je naveo, kapaciteti, kada je u pitanju PCR test, su ograničeni.

„Imamo prioritet, prije svega se testiraju svi koji imaju simptome, svi za koga se sumnja da oboljeli, njihovi kontakti, i ako kapaciteti dozvoljavaju testiraćemo i druge“, pojasnio je Mugoša.

Odgovarajući na pitanje da li je zdravstveni sistem spreman u slučaju da se desi nagli broj inficiranih nakon otvaranja granica, on je naveo da „sistem nije preopterećen, daleko od toga“.

Mugoša je podsjetio da rezidentima država sa zelene liste za ulazak u Crnu Goru nije potrebno ništa, dok oni sa žute liste moraju imati PCR negativan test ili ELISA pozivitan koji potvrđuje da je ta osoba preležala bolest.

„Napravljen je danas uzuzetak za sve one zemlje koje su imale povoljnije uslove prije promjene u petak, zato što se javilo skoro hiljadu ljudi koji su po ranijim uslovima rezervisali i uplatli smještaj u crnogorskim turustičkim kapacitetima, i zbog toga je do daljnjeg dozvoljeno da iz tih zemalja mogu ući i sa IgM negativnim testom i sa ECLIA negativnim testom“, kazao je on.

Govoreći o kapacitetima laboratorija za testiranje, Mugoša je podsjetio da je kapacitet laboratorija IJZ podignut za deset puta.

„Činimo što je moguće i obim testiranja zaista je veliki“, dodao je Mugoša.

Na pitanje kada se mogu očekivati konkretnije informacije u vezi sa početkom školske godine, Mugoša je odgovorio da jednostavnih rješenja očito nema i da se nada da će do kraja sedmice imati konkretnije odgovore.

„Imali smo sastanak sa Ministarstvom prosvjete i sve aspekte smo sagledali. Sjuta ćemo imati multisektorski sastanak, ministarstava prosvjete, zdravlja, ekonomije, finansija, Zavoda za školstvo i IJZ da bismo sagledali situaciju sa svih aspekta“, najavio je Mugoša.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...