fbpx
NaslovnicaCrna GoraHospitalizovano 109 pacijenata, sedam na mehaničkoj ventilaciji

Hospitalizovano 109 pacijenata, sedam na mehaničkoj ventilaciji

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori na bolničkom liječenju nalazi se 109 osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih je jedna na respiratoru, a šest na neinvazivnoj potpori disanja, kazao je pomoćnik direktora Kliničkog centra (KCCG) Nemanja Radojević.

On je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela rekao da se u KCCG i barskoj bolnici nalazi po 16 kovid pacijenata, 25 u bolnici u Beranama, 32 u Nikšiću, sedam u Brezoviku, tri u Kodri, deset u Pljevljima.

Kako je naveo Radojević, u stacionaru u Rožajama nema oboljelih.

Govoreći o pacijentima koji su hospitalizovani u KCCG, Radojević je kazao da se njih sedam nalazi u Infektivnoj klinici i da su svi stabilno, dok se devet pacijenata nalazi na Internom odjeljenju, od kojih je četvoro na mehaničkoj ventilaciji.

„Od 16 pacijenata u Baru svi su stabilni, osim tri pacijenta sa težom kliničkom slikom. Oni nijesu na mehaničkoj potpori disanja. U Beranama je šest pacijenata sa težom kliničkom slikom i tri su na neinvazivnoj ventilaciji“, naveo je Radojević.

On je kazao da u Nikšiću pet pacijenata ima težu kliničku sliku, ali da niko od njih nije na respiratoru.

„U bolnici u Kodri porodilja je i dalje sa teškom kliničkom slikom, sa teškom obostranom pneumonijom, a dijete je stabilno. U Pljevljima jedan pacijent ima težu kliničku sliku i nije na respiratoru“, rekao je Radojević.

„Od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata njih sedam je na mehaničkoj ventilaciji, odnosno jedan je na respiratoru, a ostali na neinvazivnoj potpori disanja“, naveo je Radojević.

Kako je kazao, u Crnoj Gori na koronavirus pozitivno je 66 zdravstvenih radnika, dok se njih 20 nalazi u samoizolaciji.

„Broj hospitalizovanih pacijenata u odnosu na presjek od prošle sedmice je prilično sličan. U odnosu na broj novooboljelih u prethodnih par dana, kao i broj hospitalizacije, mislim da možemo reći da smo na platou epidemiološke krive i nadamo se da će relativno skoro uslijediti taj pad“, naveo je Radojević.

Sve zavisi, kako je dodao, od poštovanja mjera.

Radojević je kazao da nijedno dijete nije hospitalizovano.

„Naš zdravstveni sistem opremljen je kvalitetnom opremom, posebno respiratorima, kojih ima 260. Smrtnost ljudi koji dođu na respirator je jako visoka, čak preko 80 odsto. Opuštanja nema i nadam se da svi možemo punu pažnju usredsrediti na epidemiju“, rekao je Radojević.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša, na pitanje zbog čega, posljednjeg dana avgusta, nema preporuka i plana za početak školske godine, odgovorio je da je Institut već dao preporuke, ali da čekaju da Ministarstvo prosvjete sagleda plan i da njegovu konačnu verziju.

„Imamo relativno visok nivo lokalne transmisije. Sasvim je prihvatljivo odlaganje školske godine za 1. oktobar u cilju organizovanja na najbolji mogući način“, naveo je Mugoša.

Na pitanje da li će univerziteti početi sa radom, Mugoša je rekao da preporuke koje je IJZ dao obuhvataju predškolski, školski uzrast i akademce.

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...