fbpx
NaslovnicaCrna GoraHIV-om zaraženo oko 400 osoba

HIV-om zaraženo oko 400 osoba

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori sa HIV-om živi oko 400 osoba, a registrovana prevalencija te infekcije je 0,03 odsto, kazali su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ-a su povodom 30 godina od pojave prvog zaraženog pacijenta HIV-om, rekli da je na kraju prošle godine sa tim oboljenjem živjela 221 osoba (196 muškaraca i 25 žena), piše Dan.

Korišćenjem metodologije preporučene od strane UNAIDS, procjenjuje se da u Crnoj Gori sa HIV-om živi oko 400 osoba, pa prevalencija HIV infekcije u odrasloj populaciji (populacija uzrasta 15-49 godina) je oko 0,1 odsto.

Najveći broj HIV infekcija dijagnostikuje se od 20-39 godina, a značajno veći broj inficiranih su muškog pola, dok je najveći broj registrovan je u Podgorici i primorskoj regiji.

„Najčešći put prenosa infekcije je preko nezaštićenog seksualnog odnosa. Prenos putem krvi, kao i prenos sa majke na dijete i dalje je veoma rijedak u našoj sredini”, istakli su iz IJZ-a.

Iz IJZ-a su naveli da je nacionalni odgovor na HIV multisektorski, multidisciplinaran i da podrazumijeva veliki broj aktivnosti koje uključuju edukaciju, savjetovanje i testiranje na HIV, savjetovanje i testiranje trudnica, obezbjeđivanje sigurne krvi, prevenciju u zdravstvenim ustanovama, pravilno odlaganje medicinskog otpada, terapiju i drugo.

“Prvi slučaj AIDS-a u Crnoj Gori registrovan je 1989. godine i od tada do kraja prošle godine registrovano je ukupno 277 osoba inficiranih HIV-om. Skoro polovina registrovanih je u momentu otkrivanja infekcije bila u stadijumu razvijene bolesti (AIDS-a). U istom periodu 56 osoba je umrlo od AIDS-a”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije