fbpx
NaslovnicaCrna GoraHaglajtner: Potrebno još rezultata

Haglajtner: Potrebno još rezultata

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba da ostvari još rezultata u oblasti slobode medija, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i reformi pravosuđa kako bi ispunila privremena mjerila za poglavlja 23 i 24, poručio je šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje, Tomas Haglajtner.

U govoru pred spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta (EP), povodom nacrta izvještaja EP za Crnu Goru, on je naveo da su parlametarni izbori prošle godine rezultirali mirnom promjenom vlasti i da je nova vlada poručila da je posvećena putu ka Evropskoj uniji (EU).

„Međutim, s obzirom na heterogenu prirodu vladajuće koalicije i poteškoće u kohabtaciji sa predsjednikom, počektak mandata je bio izazovan“, kazao je Haglajtner, prenosi portal RTCG.

On je istakao jasnu poruku Evropske komisije (EK) da je sada važno ne nazadovati u ranijim dostignućima, posebno u oblasti vladavine prava, koja nastavlja da određuje ukupan tempo pregovora.

Kako je naveo Haglajtner, kao rezultat sprovedenih reformi Crna Gora ima uspostavljena tijela i mehanizme koji osiguravaju nezavisnost i odgovornost sudija i tužilaštava.

“Mi ohrabrujemo Crnu Goru da dosljedno koristi taj mehanizam za nadogradnju postignutog u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, naveo je Haglajtner.

On je kazao da predložene izmjene zakona o tužilaštvu, koje se odnose na ukidanje Specijalnog tužilaštva, „nijesu od pomoći“ i da ne bi trebalo da budu usvojene bez odgovarajućih konsultacija.

„Smatramo da je Vlada prihvatila taj savjet i zatražila mišljenje Venecijanske komisije o predloženim izmjenama i da parlament nije požurio sa usvajanjem“, rekao je Haglajtner.

On je kazao da u EK očekuju vjerodostojan odgovor na nedavna dešavanja u vezi sa Specijalnim tužilaštvom, uključujući i navode o politički motivisanim postupcima i nezakonitom prisluškivanju.

Haglajtner je poručio da je važno poštovati dogovorene principe reforme javne uprave u pogledu profesionalne i na zaslugama zasnovane državne službe, kako bi se brzo obnovile pregovaračke strukture, što je ključno za napredak ka EU.

On je kazao da je prethodna godina za Crnu Goru bila izuzetno teška, budući da je situacija sa koronavirusom u zemlji među najgorim u Evropi.

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...