fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrađani Žabljaka poštuju propisane mjere

Građani Žabljaka poštuju propisane mjere

Podgorica, (MINA) – Građani Žabljaka pridržavaju se propisanih mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), kazao je predsjednik te opštine Veselin Vukićević i dodao da se u tom gradu 24 osobe nalaze u samoizolaciji.

Vukićević je agenciji MINA rekao da je Žabljak spreman da adekvatno odgovori na pojavu koronavirusa i podsjetio da u toj opštini za sada nema registrovanih slučajeva zaraze.

“Građani se u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera. Pod mjerama nadzora, u samoizolaciji, nalaze se 24 osobe”, rekao je Vukićević.

Vukićević je kazao da Odjeljenje bezbjednosti Žabljak redovno informiše Opštinski tim o aktivnostima u vezi sa kontrolom osoba u samoizolaciji i zabranom međugradskog saobraćaja.

“Osobe u samoizolaciji kontrolišu se u saradnji sa sanitarnom inspekcijom i po tom pitanju do sada nije bilo primjedbi”, rekao je Vukićević.

Kako je naveo, imaju redovnu komunikaciju sa Odjeljenjem bezbjednosti Žabljak, Zdravstvenom stanicom kao i epidemiologom iz Pljevalja.

Vukićević je kazao da Zdravstvena stanica Žabljak, koja funkcioniše u okviru Doma zdravlja Pljevlja, raspolaže sa dovoljno medicinske opreme.

“Što se tiče opremljenosti Zdravstvene stanice informisani smo da raspolažu sa dovoljno medicinske opreme, kako bi u okviru svojih mogućnosti, na adekvatan način, zbrinuli eventualno oboljele od koronavirusa i transportovali ih do regionalne bolnice”, rekao je Vukićević.

On je kazao da je Opština, u komunikaciji sa privatnim sektorom, odredila i objekte u slučaju potrebe za karantinom.

“Riječ je o Sportskom centru Žabljak, privatnim hotelima Žabljak, MB, Enigma, Ski hotel, Pavlović, Bjelobor, Zlatni bor i Javorovača”, rekao je Vukićević.

On je zahvalio vlasnicima privatnih hotela jer su u tako teškoj situaciji pokazali visok nivo solidarnosti i društvene odgovornosti.

Vukićević je kazao da je Opštinski tim do sada održao dva sastanka na kojima su razmatrani problemi i dodatno definisani načini funkcionisanja svih relevantnih subjekata.

“Članovi Tima su u svakodnevnoj telefonskoj komunikaciji i na taj način se zajednički predlažu i preduzimaju sve potrebne aktivnosti”, rekao je Vukićević.

On je kazao da su svi opštinski kapaciteti na raspolaganju i da su sve službe i sekretarijati u konstantnoj komunikaciji.

“Služba zaštite i spašavanja Opštine Žabljak 24 sata prati situaciju i spremna je da predzme sve nužne aktivnosti, u cilju sprečavanja širenja rizika”, rekao je Vukićević.

Upitan da li su, od kada traju mjere i preporuke, ljudi koji ne žive u Žabljaku dolazili tokom vikenda, on je naveo da je na samom početku bilo takvih slučajeva, ali da se donošenjem zabrane međigradskog saobraćaja taj problem skoro riješio.

“Uglavnom se radilo o ljudima sa strane, koji na Žabljaku imaju kuće ili vikendice”, dodao je Vukićević.

Vukićević je kazao da je Služba zaštite snabdjevena dovoljnim količinama hlora i da redovno dezinfikuju javne površine, zgrade, prostore ispred marketa, apoteke, kao i Zdravstvene stanice, dva do tri puta nedjeljno.

“Snijeg koji je pao u ponedjeljak i niske temperature onemogućili su da prethodnih dana vrši dezinfekcija ulica”, kazao je Vukićević.

On je rekao da Služba zaštite, u punoj koordinaciji sa Crvenim krstom, dostavlja potrepštine starijim licima na teritoriji opštine Žabljak i podsjetio da u Žabljaku nemaju zaposlenih Crvenog krsta.

Kako je rekao, u petak je organizovana podjela paketa Crvenog krsta (CKCG) sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu za 40 građana.

“Ove pakete podijelili su Služba zaštite i Komunalna policija u komunikaciji sa Centrom za socijalni rad. Ubrzo nakon toga, u komunikaciji Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje i Centra za socijalni rad, pripremljen je spisak za još 65 paketa CKCG, koji su podijeljeni u ponedjeljak“, kazao je Vukićević.

On je rekao da je opština Žabljak obezbijedila besplatni Call centar za zaštitu i spašavanje Žabljak, koji je dostupan 24 sata na broj 067 935 935.

Prema riječima Vukićevića, opština Žabljak, do sada je obezbijedila 2,3 hiljade EUR jednokratnih novčanih pomoći za građane u ovoj godini, od čega se najveći dio odnosi na period obuhvaćen mjerama.

“U narednom periodu, u skladu sa finansijskim mogućnostima, nastojaćemo da pomognemo građanima, posebno ranjivim kategorijama”, kazao je Vukićević.

Vukićević je još jednom apelovao na građane da se pridržavaju naredbi i preporuka NKT-a.

“Situacija je nesvakidašnja i opasna. Od nas se traži samo jedno, da budemo disciplinovani. Na taj način ćemo pomoći našem zdravstvu da se izbori sa virusom. Iskoristimo ovu priliku da budemo što više sa svojim najmilijima, u svojim domovima. Samo tako ćemo pobijediti ovog “nevidljivog” neprijatelja”, rekao je Vukićević.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...